Slovenija
12 ogledov

Načrtna provokacija Slovenije

Zavezništvo za prihodnost Avstrije (BZÖ) Jörga Haiderja se je na letošnjih septe Žurnal24 main
Koroški deželni glavar Jörg Haider je kritiziral načrte za izgradnjo drugega bloka nuklearke v Krškem (Nek), ki so predstavljeni v osnutku koalicijske pogodbe v Sloveniji.

Osnutek pogodbe, ki ga je najverjetnejši novi mandatar Borut Pahor v torek poslal morebitnim koalicijskim partnerjem, med drugim predvideva vlaganje v podaljšanje življenjske dobe in gradnjo drugega bloka elektrarne Nek.

Haider se je na to odzval, da gre za neprijazno potezo, saj je v nasprotju z obljubo Slovenije ob vstopu v EU, da bo elektrarno Krško v doglednem času zaprla.

Med drugim je prvi mož zavezništva za prihodnost Avstrije (BZÖ) izrekel kritike na zahteve po postavitvi dodatnih dvojezičnih tabel na avstrijskem Koroškem ter glede odločb avstrijskega ustavnega sodišča o njih. Po njegovem Slovenija naj ne bi bila naslednica Jugoslavije in s tem tudi ne podpisnica Avstrijske državne pogodbe, kar pomeni, da ne more postavljati nobenih zahtev iz te pogodbe ter da je vmešavanje v vprašanje dvojezičnih topografskih napisov na avstrijskem Koroškem "nespodoben poskus."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.