Slovenija
28 ogledov

Načrtovanja očitno nimamo v genih

Žurnal24 main
Težave zaradi davka na nepremičnine bi lahko vlada predvidela. In se nanje pripravila.

Richard Branson, ustanovitelj korporacije Virgin, v eni od svojih knjig piše, da Japonci menda pripravljajo poslovne načrte tudi za 200 let vnaprej. Japoncem bi se torej pri nas zmešalo. Verjetno bi že samo po premišljevanju o ideji, da bi tu investirali, hitro izbrali kakšno bolj normalno državo. V Sloveniji se meša že manj organiziranim in urejenim investitorjem ter vsem, ki se slej ko prej ujamejo v zanke slovenske birokracije. Načrtovanja, organiziranja, predvidevanja Slovenci očitno nimamo ne v genih ne v zasnovi družbe.

Zakonodaja.

V še ne četrt stoletja smo napisali zbirko različnih zakonov o graditvi objektov, si v dveh mesecih premislili, kakšen davek na nepremičnine bi pravzaprav imeli, in šele ko smo ga že uvedli, začeli razmišljati o tem, da bo obstalo vse preostalo delo geodetov. Vsak tujec, ki je stopil v našo državo in želel tukaj kaj ustvariti, vam lahko razloži, da so postopki predolgi, prezapleteni in preveč zbirokratizirani, zakonodaja in davki pa se spreminjajo skupaj z letnimi časi. Oboje investitorjem onemogoča tako dolgoročno načrtovanje kot hitro prilagajanje trgu, saj se morajo ves čas prilagajati spreminjajoči se in nakopičeni zakonodaji. Ob tem je običajno, da kot pri davku na nepremičnine vlade najprej 10 let načrtujejo, nato pa kot pri davku na nepremičnine zakon sprejmejo čez noč, zato se vedno znova znajdemo v kaosu. Zdaj zakon popravljamo in spreminjamo, ob tem pa še vedno ne vemo, kakšen bo davek drugo leto, niti ali se bodo lahko na Geodetski upravi RS letos posvetili svojemu preostalemu delu.

Preberite še članek: Namesto 14 dni urejanje 14 mesecev

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.