Slovenija
42 ogledov

Načrtujejo tudi medvedovo pot

Fotografsko izkustvo na Rogu Borut Peterlin
Kočevski rog je območje izjemne naravne in kulturne dediščine, na območju katerega delujejo številna društva, zavodi in posamezniki. Neizkorišen turistični potencial želi skupina entuziastov približati ljudem in jih povabiti v tudi najbolj skrite kotičke, ki jih v svojih nedrjih skrivajo prostranosti Roga.

Na Kočevskem rogu imamo vsebine, ki so glede na naravno in kulturno dediščino v slovenskem merilu v samem vrhu. Prostranost kočevskih gozdov, ves ekosistem, zgodbe dediščine, kot je kočevarska, zgodba medvojnega obdobja, področje industrializacije, roške žage, železnica. Široka paleta zgodb, ki jih tudi mi domačini slabo poznamo, se jih slabo zavedamo,” svet Roga opisuje eden izmed idejnih očetov projekta Poletje na Kočevskem rogu Andrej Hudoklin, doma iz Dolenjskih Toplic, sicer pa zaposlen na Zavodu RS za varstvo narave.

Izpostavi tudi dediščino pragozdov, enkratno in pionirsko zavarovanje narave. Pred Rogom je bil na ta način zavarovan namreč le yellowstonski park. Na območju Roga je bil že v preteklosti s strani države načrtovan regijski park, ki naj bi povezal vse omenjene vsebine. “To se žal ni zgodilo, zato smo zdaj ljudje, ki na Rogu delamo na heterogenih materijah, stopili skupaj in vsebine, s katerimi se že desetletja ukvarjamo in ustvarjamo, poskušali povezati v zgodbo, s katero bi vzpostavili nek nov odnos do tega prostora. Nosilci zgodb projekta so lokalna društva, občina, zavodi, ki delajo na Rogu, tudi nekatera podjetja,” pojasnjuje Hudoklin.

Predstavitve za manjše skupine

Ideja je začela tleti letošnjo pomlad, ko je Hudoklin z mednarodno priznanim fotografom Borutom Peterlinom in Matjažem Matkom z Zavoda za ohranitev kulturne dediščine Nesseltal Koprivnik oblikoval idejno zasnovo, se obrnil na občino, na prijatelje in znance, s katerimi so začutili dolžnost, da vse te žlahtne zgodbe Roga povežejo in jih skušajo približati ljudem. Program, ki je zasnovan na kakovostni vsebini, bo zaznamoval letošnji julij, ko bodo na Rogu številne predstavitve, sprehodi in ustvarjalne delavnice v okviru manjših skupin.

Ja, težko je na primer v pragozd peljati več kot 30 ljudi. Več kot toliko številčni množici je denimo težko predstaviti polhe. Tak način podajanja je tudi veliko bolj pristen, oseben,” namero pojasnjuje Hudoklin. Za posamezne dogodke bo potrebna predhodna prijava na TIC-u v Občini Dolenjske Toplice, kjer bodo na voljo tudi dodatne informacije glede dogodkov. Vsi namreč vendarle ne bodo številčno omejeni.

Med drugim bodo na Rog povabili na nabiranje zdravilnih zelišč, na predstavitev življenja navadnega polha in detla, obiskovalce popeljali po poteh prvih roških partizanskih bolnic, na jamarski potep po Kočevskem rogu, predstavili roški pragozd, jadralno padalstvo, na prižig oglarske kope, Borut Peterlin bo pripravil 3-dnevno fotografsko izkustvo Kočevskega roga.

Povabili bi radi tudi na medvedovo pot

Vrsta stvari še ostaja v izziv za v prihodnje, glavno je, da vrata na Rog odpiramo in da ostanejo odprta tudi naprej. Kot lokalna skupnost tega prostora res ne znamo vključevati v turistično ponudbo. Rog je vrhunska zgodba, ki še čaka, da jo bo nekdo realiziral,” poudari vsem dobro poznani topliški zanesenjak Hudoklin. Doda, da želijo v ponudbo vključiti tudi opazovanje medveda, kar bodo sicer v letošnjem letu težko uresničili, čeprav so dogovori že v teku. Načrtujejo tudi informativno sobo na Rogu, medvedovo pot, vzgojo vodnikov.

Vizija za naprej, ko bodo snovalci Poletja na Kočevskem rogu že bogatejši za izkušnje letošnjih dogodkov, na podlagi katerih bodo usmeritve lažje. Podrobnosti letošnjega dogajanja, ki ga bodo z zaključnim srečanjem sklenili 31. julija pri gozdarski koči na Resi, boste našli na spletni strani Občine Dolenjske Toplice.

barbara.barbic@zurnal24.si

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.