Slovenija
2156 ogledov

Nad avtocestno policijo spustili specializirane tožilce

Avtocestna policija Anže Petkovšek
Komisija za preprečevanje korupcije je zaradi suma storitev kaznivih dejanj pri vzpostavljanju nove policijske enote zadeve predala tožilstvu.

S Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) so sporočili, da so zaključili z obravnavo prijave glede sumov nasprotja interesov oziroma elementov korupcije v primeru revizije sporazuma o medsebojnem sodelovanju med policijo in Darsom glede vzpostavitve avtocestne policije.

Komisija je ugotovila, da "iz zadeve izhajajo razlogi za sum storitve kaznivega dejanja, zato je primer predala Specializiranemu državnemu tožilstvu."

Komisija je predhodni preizkus uvedla na podlagi prijave junija letos, kjer so ji primer predali po notranji reviziji novega vodstva MNZ in policije. "Iz očitkov v prijavi je izhajalo, da je bilo v postopku redne revizije zaznano, da bi pri Sporazumu o medsebojnem sodelovanju, ki je bil sklenjen 23. decembra 2020 med Ministrstvom za notranje zadeve, Ministrstvom za infrastrukturo, Policijo in Družbo za avtoceste v Republiki Sloveniji, d. d., lahko šlo za zaznavo znakov nasprotja interesov oziroma elementov korupcije," ugotavlja KPK.

Avtocestna policija Šok Avto Komaj rojeno avtocestno policijo Bobnarjeva in Lindav že poslala v zamrzovalnik

KPK meni, da navedbe iz prijave ne dajejo podlage za utemeljen sum kršitve iz pristojnosti Komisije na področju nasprotja interesov, zato je postopek ustavila. "Ker pa je bilo ugotovljeno, da iz zadeve izhajajo razlogi za sum storitve kaznivega dejanja, za katerega se storilec preganja po uradni dolžnosti, je Komisija prijavo odstopila v pristojno reševanje Specializiranemu državnemu tožilstvu."

Avtocestna policija | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Dars bi plačeval in doniral policiji

Revizija na policiji je po trditvah vodstva pokazala na več potencialčno kritičnih točk sporazuma, ki med drugim določa, da Dars za potrebe dela avtocestne policije nabavlja potrebno tehnično opremo in vozila ter jih nato donira policiji. To je po mnenju revizorjev v nasprotju z zakonom o javnih financah. Prav tako sporazum vsebuje "paketne" storitve, ki jih Ministrstvo za notranje zadeve mesečno plačuje Darsu, a niso jasno definirane.

"Tesno in prepleteno razmerje ter celo zelo visoko pričakovano (večdesetmilijonsko) (so)financiranje avtocestne policije lahko po naši oceni potencialno povzroči dvome v korektnost nadzora nad DARS kot upravljalcem avtocest ali gospodarskim subjektom v delu, ki ga izvaja v skladu s svojimi zakonskimi pooblastili avtocestna policija oziroma druge enote policije," so sporočili z MNZ.

Mnenju revizije po razlagi MNZ pritrjuje tudi Državno odvetništvo.

dezurn@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 23:44 09.avgust 2022.

    Brez komentarjev, le kako je to mogoče ?