Slovenija
57 ogledov

Nad cenami ni nadzora

Kerčmar pravi, da so cene nekoliko višje, ker so zavetišče zgradili s svojimi sr Žurnal24 main
Zavetišče za živali. MOMS: Strošek višji za 300 odstotkov, sporna sestava sveta zavetišča. Mala hiša: Vse je v skladu z zakonom.

Murska Sobota. “To so laži in manipulacije,” se Marjan Ivan Kerčmar, direktor pomurskega zavetišča Mala hiša iz Lukačevcev, odzove na očitke Mestne občine Murska Sobota (MOMS), da je strošek oskrbe v njihovem zavetišču previsok in več kot tristo odstotkov višji kot leto prej. Pojasnjuje, da so stroški lani znašali dobrih 24 tisoč evrov, leto prej pa slabih 19 tisoč.

“Cene določa svet”

Cene so previsoke, določa pa jih svet zavetišča, ki je sestavljen sporno in koruptivno,” meni Bojan Petrijan, direktor murskosoboške mestne uprave. Član sveta zavetišča je namreč tudi Kerčmar – ta je hkrati direktor Veterinarie, ki opravlja vse naloge za Malo hišo, in direktor Male hiše. “Svet je sestavljen v skladu s pravilnikom, če bi bilo kaj narobe, bi se protikorupcijska komisija verjetno že odzvala,” pravi Kerčmar. Petrijan pa meni tudi, da bi moral predstavnik Občine Moravske Toplice, ki je solastnica Male hiše, zastopati vse pomurske občine. Te pa k njegovemu imenovanju soglasja niso dale. Na protikorupcijski komisiji odgovarjajo, da so prijavo prejeli, a da zadevo še proučujejo.

520 evrov na mesec stane MOMS oskrba zapuščenega psa.

V ozadju cenejša ponudba?
Cena je tako visoka, ker skozi njo Mali hiši plačujemo kredit, ki ga je najela za gradnjo zavetišča. S tem ni nič narobe, a potem želimo biti solastniki te zgradbe,” še pravi Petrijan. Mala hiša ima zdaj 15 dni časa, da murskosoboški občini v svetu zavetišča omogoči svojega predstavnika. “Če se zadeve ne bodo uredile, gremo v odlok in hkrati v podelitev koncesije,” še napoveduje Petrijan in zavrača namigovanja, da naj bi bila v ozadju slabih 20 odstotkov cenejša ponudba mariborskega zavetišča za živali, saj da je niso dobili. Rok Štibler, vodja mariborskega zavetišča, pojasni, da so konec lanskega leta ponudbe pošiljali vsem pomurskim občinam, a odziva ni bilo. “Nas je pa murskosoboška občina pred tem tudi sama prosila za ponudbo,” doda Štibler.

Zapleti zaradi zakonodaje

Zapletov okoli denarja pa ne bi bilo, če bi vsak lastnik psa cepil in mu dal ustrezen čip. Stroške zavetišča bi tako namesto občin moral plačati lastnik. “Državni inšpekcijski nadzor je neučinkovit, zato smo na ministrstvo za kmetijstvo že poslali predloge za spremembo zakonodaje,” pravijo na MOMS.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.