Slovenija
12 ogledov

Nad davčne utaje z odborom

Evropski parlament EPA
Davčne nepravilnosti v državah EU bo preiskoval poseben odbor.

"Z današnjo ustanovitvijo posebnega odbora, ki bo preiskoval davčne nepravilnosti v državah članicah, smo evropski poslanci naredili prvi korak pri izpolnjevanju obljube, da bomo v boju proti davčnim oazam in goljufijam odločnejši," je ob glasovanju v evropskem parlamentu povedala evropska poslanka in podpredsednica socialistov in demokratov Tanja Fajon.

"Čeprav ima posebni odbor manj moči kot preiskovalni, za katerega sem se prvotno zavzela, bo lahko preiskoval široko paleto evropskih dokumentov," je povedala Fajonova, zadovoljna, da so uspeli boj proti davčnemu kriminalu uvrtiti na vrh evropske agende. "Čeprav je Evropski parlament v preteklosti že sprejel vrsto priporočil v boju proti pranju denarja, korupciji in organiziranemu kriminalu, nazadnje lani ob zaključku dela posebnega odbora za boj proti omenjenim nepravilnostim, evropske vlade niso storile pomembnega napredka."

Razkritja o ugodnostih multinacionalkam

Povod za ustanovitev odbora so nova razkritja o posebnih ugodnostih, ki so jih države ali banke ponujale multinacionalkam za izogib plačilu davkov, ne le v Luksemburgu, pač pa tudi v številnih drugih državah.

Poleg vprašanj, povezanih z domnevnimi kršitvami in nepravilnostmi pri uporabi državnih pomoči in davčne zakonodaje, se bo odbor ukvarjal tudi z drugimi sistemskimi vprašanji, kot so razlike v davčnih sistemih, pomanjkanje ustreznega bančnega nadzora, bančne tajnosti in vprašljive davčne prakse.

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:21 12.februar 2015.

    "Čeprav je Evropski parlament v preteklosti že sprejel vrsto priporočil v boju proti pranju denarja, korupciji in organiziranemu kriminalu, nazadnje lani ob zaključku dela posebnega odbora za boj proti omenjenim nepravilnostim, evropske vlade niso storile pomembnega napredka."in zdej ...prikaži več bo pa kej drgač? ne verjamem dokler ne vidm učinkov. zaenkrat je to sam pesek v oči.