Slovenija
19 ogledov

Nad davek z mehanizacijo

Kmetijstvo Saša Despot
Proti cerkev, upokojenci, gospodarstveniki, kmetje, opozicija.

Če sestanka z vlado o zahtevah Sindikata kmetov Slovenije (SKS) glede napovedanega davka na nepremičnine ne bo, kmetje napovedujejo najprej protestni shod, nato pa blokado državnih uradov in državnih cest s kmetijsko mehanizacijo. "Letos je 20. obletnica vseslovenskega 'štrajka', ko smo kmetje zaprli vse mejne prehode v Republiki Sloveniji, in če se bodo taki predlogi na področju kmetijstva nadaljevali, mislim, da bo to zrel čas za takšne proteste," je napovedal Roman Žveglič, predsednik SKS. K sodelovanju bodo povabili vse nevladne kmetijske organizacije.

Ves dohodek za davek

Kmetje sicer nasprotujejo napovedani obdavčitvi kmetijskih in gozdnih zemljišč ter kmetijskih objektov z 0,5 odstotka davka glede na vrednost nepremičnine in 1,5 odstotka davka na nezazidana stavbna zemljišča, če je njihova dejanska raba kmetijska. Menijo, da bi morale biti te kategorije neobdavčene.

Žveglič je opozoril, da je tak davek nesprejemljiv, ker bo ponekod presegel katastrski dohodek, v povprečju pa bi morali po njihovih izračunih kmetje po novem za travnike, njive in gozdove plačati toliko davka, kot znaša 50 do 80 odstotkov katastrskega dohodka. Dodal je, da kmetje niso suvereni lastniki vseh teh nepremičnin, predvsem gozdov in travnikov, saj jih morajo upravljati v javnem interesu – dopuščati morajo nabiralništvo, sprehode in turistično dejavnost ter lov na divjad. "Zakon bo pobral največ na podeželju, v kmetijstvu," je prepričan Žveglič.

Največja opozicijska proti

Na napovedano obdavčitev pa so se včeraj odzvali tudi v največji opozicijski stranki SDS. Njihov poslanec Andrej Šircelj je opozoril, da bi lahko šlo za novo nacionalizacijo nepremičnin, saj bi se lahko davčni dolg državljanov, če ga ne bodo mogli plačati, spremenil v lastniški delež občine.

Komentarjev 5
  • Bozan Zabjek 09:48 04.julij 2013.

    Zelo podpiram kmete, ki so žrtev neumne vladarke! Namesto, da bi kmete celo podprla, jo skrbi samo za svojo rit in jih z višjimi davki uničuje. Resda se na kmetijstvo ne spozna ( na kaj pa sploh se) toda še ...prikaži več Avstrijci nudijo kmetom vse, da ostane čimveč hrane avstrijske, pri nas pa vlada čaka na Monsantovo predelano hrano, da narod čimprej pocrka!

  • JANEZON 08:58 04.julij 2013.

    Svinjarija je,kar se dogaja državljanom, ne gre pa mi v glavo,zakaj se cerkev razburja,saj je njihova,, lastnina,, do sedaj bila nedotakljiva.Še večja svinjarija je,da moramo VSI državljani plačevati za farje prispevke v zdravstveno in pokojninsko blagajno!?Potem pa še ...prikaži več delajo revolt.Res si gnila dežela Slovenska.........

  • vladek 06:59 04.julij 2013.

    Kaj mislite kdo je kriv za to krajo,JJ ali ZJ in njegova podaljšana roka,alenčica