Slovenija
70 ogledov

Nad gigantske podgane z ostrostrelci

(Foto: Shutterstock) Shutterstock
Podgane so že desetletja velik problem iranskega glavnega mesta Teheran. Problem je zdaj še večji: dobesedno – opažajo nenavadno večje število podgan, nekatere naj bi tehtale tudi po pet kilogramov.

Oblasti so napovedale hud boj velikanskim glodavcem. Zaradi taljenja snega so se dvignile ravni podzemnih vod, ki so podgane pregnale iz njihovih gnezd. Ocenjujejo, da je v Teheranu okoli 25 milijonov podgan, za njihovo uničenje nameravajo uporabiti okoli 45 ton podganjega strupa, piše Huffington Post.

Večje od mačk

Pri podganah naj bi prišlo do mutacije genov, kar naj bi bila posledica sevanja in uporabljenih kemikalij. "Zdaj so večje in so videti drugače. Take spremembe se ponavadi zgodijo v milijonih let evolucije. Prej so tehtale 60 gramov, zdaj tehtajo pet kilogramov, mačke so manjše od njih," je dejal Ismail Kahram, okoljski svetovalec v teheranskem mestnem svetu.  

Laboratorijski veterinar David Baker pa je za Huffinton Post pojasnil, da je le malo verjetno, da bi tako zrasle zaradi mutacije: "Skoraj vse genetske mutacije gredo na škodo vrste." Dodal je, da obstaja kar nekaj vrst podgan, ki zrastejo zelo velike ob ustreznih okoliščinah.

Pazi, metek!

Ne glede na velikost se v Teheranu problema glodavcev niso lotili le s strupom. Ponoči jih pobija skupina ostrostrelcev, poročajo različni mediji.

Komentarjev 1
  • Ferluci 13:24 06.marec 2013.

    Kaj pa če bi odprli Kitajske restavracije? Odkar jih je nekaj v Ljubljani, podgan praktično ni več ..