Slovenija
24 ogledov

Nad ilegalce z audiji

Z audiji in toyotami bo policija varovala mejo. (Foto: žurnal24grafika) Žurnal24 main
Meja s Hrvaško. Policija je za nadzor južne meje kupila 20 novih vozil. V povprečju je vsako stalo 40 tisočakov.

Policija prenavlja svoj vozni park, ki ga uporablja za varovanje južne meje. Prek javnega naročila je kupila 20 vozil – 10 osebnih in 10 terenskih, zanje pa odštela nekaj manj kot 800 tisoč evrov.

Škode in volkswagne so tako zamenjali novi audiji A4 (3,0 TDi quattro), terenske nissane pa so nadomestili Toyotini land cruiserji (3,0 D-4D).

Nadzor le na jugu
Šengen. Državna meja se od vstopa Slovenije v šengensko območje varuje le na meji s Hrvaško (natančneje: nezakonite vstope v državo nadzorujejo med mejnimi prehodi).

Na oko so čisto navadni
"Nobeno vozilo ni označeno, saj so bila kupljena za izvajanje policijskih nalog, pri katerih zaradi taktičnosti policijskih postopkov ni zaželeno, da se že na prvi pogled vidi, da gre za policijsko vozilo," so vozila opisali na policiji. Dodali so sicer, da so vsa opremljena z modrimi lučmi, sireno in radijsko zvezo, toda tako, da te niso vidne.

Barv vozil niso želeli razkriti, a je iz razpisa razvidno, da gre najverjetneje za temnomodro, sivo, zeleno in črno. Nobenega od 20 vozil pa niso opremili s sistemom provida, s katerim na cesti lovijo in tudi posnamejo prehitre voznike. Kljub temu bodo policisti vozila lahko uporabljali za izvajanje vseh drugih zakonskih pooblastil.

“Vozila so bila kupljena iz sredstev sklada za meje – 75 odstotkov sredstev je zagotovila Evropska unija, 25 odstotkov pa Slovenija,” so razložili.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.