Slovenija
17 ogledov

Nad Kanglerja sto policistov

Kangler je dejal, da v preiskavi kriminalisti niso odnesli “nič pomembnega”. Zas
1/6
Žurnal24 main
Preiskave. V 16 urah so županu prebrskali hišo, avtomobile, pisarno, počitniški hiši in stanovanje.

“To je velik politični konstrukt leve politične opcije. V tej državi sem doživel že marsikaj, česa takega pa še ne,” je včerajšnje obsežne kriminalistične preiskave komentiral Franc Kangler.

Poslance in politiko nasploh pozivam k čimprejšnjim predčasnim volitvam, da se gonja v tej državi konča.
Franc Kangler

Devet pridržanih
Nekaj po 6. uri se je namreč začelo 25 hišnih preiskav pri devetih fizičnih in petih pravnih osebah na 20 lokacijah. Med pridržanimi naj bi bili poleg Kanglerja, kot smo neuradno izvedeli: Milica Simonič Steiner, direktorica občinske uprave Mestne občine Maribor (MOM); Vinko Merc, vodja oddelka za okolje in prostor mariborske upravne enote; Marjan Pinter, direktor Konstruktorja; Blaž Mlinarič, lastnik gradbenega podjetja MTB v stečaju, in Viktor Lednik, nekdanji direktor te družbe. Hišne preiskave naj bi opravljali še pri Andreju Verliču, bivšem podžupanu MOM, Ivanu Hajnšku, direktorju Snage, in Marijanu Maherju, podjetniku iz Dupleka.

Za pet milijonov evrov
“Iz do zdaj zbranih obvestil izhaja, da povzročena premoženjska škoda oziroma korist, ki je nastala kot posledica gospodarskih kaznivih dejanj in korupcije, znaša več kot pet milijonov evrov,” je dejal Janez Lovrec, vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Maribor, in dodal, da se sumi navezujejo na nepravilnosti pri prometu z nepremičninami in izvajanju številnih gradbenih projektov, ki so se zadnja leta izvajali na območju Maribora in v katerih so sodelovali različni predstavniki lokalne skupnosti, organov državne uprave in gospodarskih družb. V odredbi za preiskave (ta bi naj bila napisana na več kot 25 straneh) naj bi bili skupni imenovalec vsem preiskavam dogovori vpletenih o sodelovanju pri projektih. Policija naj bi jim tudi prisluškovala. Luka Zajc iz odvetniške družbe Čeferin, ki zastopa Kanglerja, je povedal, da se očitki policije nanašajo na lutkovno gledališče, Pohorsko vzpenjačo, zavetišče za živali in Pravoslavno cerkev. Po Zajčevih besedah vsa dejanja izvirajo iz leta 2008 in začetka leta 2009, zato je začuden, da so, če so imeli prisluhe, čakali toliko časa. Poleg omenjenih projektov naj bi se odredba za preiskavo dotikala tudi obnovitvenih del pri Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor, Maistrovih dvorov, sodelovanja MOM s Hajnškovim podjetjem, projekta Centrum podjetja MTB, projekta Toplarne, podeljevanja sredstev Narodnemu domu Maribor in podobnega.

Deset minut do 22. ure so odpravili pridržanje za Kanglerja, ki je vidno utrujen stopil pred novinarje: “Vse, kar so zasegli, je nekaj dokumentov, ki niso pomembni. Storil nisem ničesar, česar ni sprejel mestni svet. Toliko laži, podtikanj v odredbi ... Kdo bo razložil mojemu otroku, kaj je vse to pomenilo?”

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.