Slovenija
64 ogledov

Nad Kolizej že ta teden?

Novi Kolizej bo po napovedih Jožeta Anderliča iz Kida stal 26 milijonov evrov. V Žurnal24 main
Spomenik. Če ne bo pritožb, ga lahko začnejo rušiti ta teden. Graditi ne bodo začeli še vsaj eno leto.

“Rušenje Kolizeja se bo začelo po pravnomočnosti gradbenega dovoljenja,” napoveduje Saša Mrak, vodja marketinga in odnosov z javnostmi v Kranjski investicijski družbi (Kid), ki je lastnica Kolizeja. Izvajalca so že izbrali, katerega, pa ni želela razkriti.

Dovoljenje bo verjetno postalo pravnomočno že ta teden, ko naj bi se iztekel rok za pritožbe. Če se je kdo pritožil, bodo z ljubljanske upravne enote, ki je dovoljenje za rušitev izdala konec aprila, sporočili jutri ali v sredo.

Za načrt vsaj eno leto
“Gradnja novega Kolizeja je vezana na sprejem občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN), zato v zvezi s tem ni novih informacij,” dodaja Mrakova. Na Mestni občini Ljubljana (MOL), ki OPPN pripravlja, predvidevajo, da bodo vse smernice nosilcev urejanja prostora pridobili še ta teden, nato pa bodo začeli izdelavo načrta. To praviloma traja vsaj eno leto, pravi Alenka Pavlin z oddelka za urejanje prostora MOL.

Ne bodo se pritožili
Na odločitev upravne enote se zagotovo ne bo pritožil Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS), čeprav še ni odločil o pobudi Iniciative za Kolizej za razglasitev Kolizeja za kulturni spomenik državnega pomena. “ZVKDS ne more preprečiti rušitve zaradi kulturnovarstvenega soglasja ministrstva za kulturo o odstranitvi objekta. Pritožba je zakonsko možna, vendar zaradi tega soglasja zavod nima upravnih argumentov zanjo,” pravijo na ZVKDS. Dodajajo, da tudi če bi Kolizej razglasili za spomenik državnega pomena, ostaja odločba o rušitvi v veljavi. Zakaj bodo potem sploh imenovali mednarodno komisijo, ki naj bi podala mnenje o Kolizeju kot spomeniku državnega pomena – odgovor na to še čakamo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.