Slovenija
23 ogledov

Nad krizo z davkom na finančne transakcije

banka Anže Petkovšek
Potem ko je Evropski parlament ta teden podprl uvedbo davka na finančne transakcije, s katerim bi tudi finančne institucije nosile del bremena krize, so predstavniki nekaterih finančnih institucij v Sloveniji opozorili, da je vsak davek dodatno breme. Opozarjajo pa tudi na neenakosti v primeru, če ga ne bi uvedli v celotni EU ali na globalni ravni.

"Vsak davek je dodatno breme za banko. Je pa enoten davek na finančne transakcije v vseh državah EU sprejemljivejši kot pa davek na bilančno vsoto, ki je izključno v Sloveniji in zahteva dodatna pojasnila tujim investitorjem," pravi izvršni direktor področja spremljave in kontrole poslovanja v Novi Kreditni banki Maribor Peter Kupljen.

Banke bodo po njegovi oceni zmanjšale obseg trgovanja, tiste, ki so močno aktivne na trgih, pa bodo verjetno iskale način, kako zmanjšati davčno breme. "To predstavlja dodatno zavoro za šibek trg. Ukrep bi bilo smiselno testirati na trenutni obseg trgovanja," pravi Kupljen in dodaja, da bodo finančne institucije s tem morda delno prevzele del bremena krize.

Da ima lahko vsaka uvedba dodatnega davka številne posledice in da je vse učinke težko vnaprej oceniti, se je strinjal tudi Jure Gedrih iz sektorja zakladništva pri Abanki Vipa.

"Med njimi je zagotovo zvišanje stroškov poslovanja finančnih institucij, ki se lahko posredno prenesejo naprej na številne druge gospodarske subjekte kot tudi na končnega porabnika, hkrati pa ima lahko tudi negativne vplive na zmanjšanje obsega poslovanja in potencialno možnost odliva sredstev v davčno ugodnejše okolje," meni Gedrih.

Prepričan je, da uvedba takšnega davka ni smotrna, če ni sprejeta na globalni ravni.

Na ta vidik so opozorili tudi v Novi Ljubljanski banki. "Uvedbo davka na finančne transakcije podpiramo, v kolikor ga bodo sprejele vse države EU, sicer bo Slovenija v relativno depriviligiranem položaju," pojasnjujejo.

V Združenju družb za upravljanje investicijskih skladov pa so ministrstvu za finance že novembra lani poslali dopis, v katerem so opozorili, da bi to v primeru investicijskih (in pokojninskih) skladov pomenilo večkratno obdavčenje vlagateljev, kar se bo pokazalo v višjih stroških vlagateljev in s tem nižji donosnosti njihovega dolgoročnega varčevanja.

Le na območju evra?

Kot je znano, je Evropski parlament v sredo podprl uvedbo davka na finančne transakcije. V skladu z dogovorom v parlamentu bodo do leta 2014 delnice in obveznice obdavčene po najnižji stopnji 0,1 odstotka, derivati pa po 0,01 odstotka.

Parlament se za obdavčitev finančnih transakcij zavzema dve leti, a možnost dejanskega dogovor na evropski ravni o uvedbi davka je glede na močno nasprotovanje temu ukrepu v nekaterih evropskih prestolnicah zalo majhna. Obstaja možnost, da bi davek uvedli le v območju evra. O tej možnosti pa naj bi razmišljala tudi slovenska vlada.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.