Slovenija
6 ogledov

Nad Kropo visi plaz

Neurje je pustošilo po slovenskih občinah. Žurnal24 main
Plaz v Kropi v radovljiški občini je stabilen, ob ekstremnih padavinah in visokih vodah pa bi lahko drobirski tok v dolino prinesel veliko kamenja in vode.
 
  Glede na slabo napoved bo danes treba aktivirati še več sil. Vsaj 50 gasilcev in tudi vojsko bomo prosili, da to noč še ostanejo v Železnikih.

Mihael Prevc

 
Deževje, ki se je začelo v sredo in nadaljevalo v noči na četrtek, na območjih, prizadetih v nedavni vodni ujmi, ni povzročilo večjih težav.

Ker se bodo padavine po napovedih meteorologov nadaljevale vse do petka, je v Železnikih, ki jih je naravna katastrofa prizadela najhuje, v pripravljenosti še vedno več deset gasilcev, vojakov in pripadnikov civilne zaščite.

Gasilci niso prejeli nobenega klica na pomoč, zabeleženo pa je le, da je zaradi razmočenosti terena v Davči eno vozilo ostalo v blatu in da se je Davščica dvignila skoraj do meje poplavne nevarnosti.

Sicer pa se zdaj življenje v Železnikih počasi umirja in vrača v ustaljene tirnice. "Ljudje ostajajo v Železnikih, vrača se jim optimizem in se pogumno lotevajo obnove svojih domov," je sedanje stanje povzel župan Železnikov Mihael Prevc .


Bo naslednje dni manj dela? © BOBO

 
 

Pomoč vojske

Do sedaj je pri odpravi posledic neurja, ki je Slovenijo prizadelo minuli torek, sodelovalo 1617 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske.

Voda je v Kropi ponoči sicer narasla, zato so bili tudi prebivalci starega dela Krope obveščeni o morebitni možnosti evakuacije. Vendar so potoki vsaj za zdaj ostali pod robom struge. Nadzor pa se bo nadaljeval še ves današnji dan in v noči na petek, ko so napovedane nove padavine.

Plaz še vedno ogroža hišo
Ponoči so dežurali tudi v Železnikom sosednji radovljiški občini. V Kropi so namreč v sredo zaradi nevarnosti zdrsa zemeljskega plazu pod Vodiško planino evakuirali dva prebivalca stanovanjske hiše, ki jo ogroža plaz. Stanje plazu, ki so ga čez noč nadzirali prostovoljni gasilci iz Krope in Lancovega, je čez noč ostalo nespremenjeno.

Plaz je po današnjih ugotovitvah strokovnjakov trenutno stabilen, bi pa ob ekstremnih padavinah in visokih vodah bil možen možen drobirski tok, kar pomeni spust kamenja in vode v dolino. Zato bo na plazu nameščen alarmni sistem, dokler pa ta ne bo deloval, bo civilna zaščita nadaljevala z dežurstvom, ki ga je začela v sredo zvečer po odkritju nevarnega plazu.

Na Cerkljanskem mirno
Na Tolminskem in Cerkljanskem nove padavine niso povzročile dodatnih težav. Župana občin Cerkno in Tolmin Jurij Kavčič in Uroš Brežan sta povedala, da so vodotoki sicer nekoliko narasli, a je noč minila mirno. "Noč je minila precej mirno, brez česa hujšega. Zaradi umirjenega deževja so nekoliko narasli vodotoki, a nismo opazili nobenih posebnosti. Tudi ljudje so se umirili," je stanje opisal Kavčič.


Vsi upajo, da se takšni prizori ne bodo ponovili. © BOBO

 

 
 Pomoč države

Vlada je za zagotavljanje nujne pretočnosti vodotokov po neurju, ki je prejšnji teden prizadelo Slovenijo, zagotovila dodatnih 1,55 milijona evrov. Poleg tega je sklenila, da se občinam za pokritje že izvedenih interventnih zaščitnih ukrepov zaradi plazenja in nanosov zemljine zagotovi 950.000 evrov.

Na Celjskem 60 novih plazov
Na Celjskem se je po podatkih poveljnika civilne zaščite zahodnoštajerske regije Darka Buta v zadnjih dveh dneh sprožilo še dodatnih 60 plazov, kar pomeni, da so po torkovi vodni ujmi zabeležili več kot 140 plazov.

Ker je ponovno napovedano močno deževje, so po Butovih besedah prizadetim občinam na Celjskem zagotovili 5000 vreč peska iz Prekmurja, ki jih bodo občine razdelile prizadetim prebivalcem, dodatnih 2000 vreč pa bo namenjenih varovanju nasipov.

Prva denarna pomoč
Pojasnil je, da bodo ta teden prebivalci dobili tudi prvo denarno pomoč, ki bo prišla iz posebnega občinskega računa in humanitarnih organizacij. Cirila Tušek iz občine Železniki je pojasnila, da je občina pri razdeljevanju humanitarne pomoči, ki se je je samo na računu občine nabralo za 700.000 evrov, sprejela postopni sistem. Že v petek bodo začeli z delitvijo približno 200 akontacij, in sicer bodo tistim, ki imajo vse uničeno, nakazali 3500 evrov, tistim, ki imajo delno uničeno, 1500 evrov, tistim, ki imajo zalite kleti, pa 300 evrov. "Potem bomo dajali pomoč glede na vloge, ki bodo nastale na podlagi popisa škode, še posebej pa bomo pozorni na problem ogrevanja. Kdor bo pri tem potreboval pomoč, mu bomo dodatno nakazali 500 evrov," je dodala Tuškova, ki je kot prioriteto opredelila vzpostavitev takšnega stanja, da se bodo krajani, ki še vedno začasno živijo pri sorodnikih, lahko vrnili na svoje domove.

Še vedno brez pitne vode
Zavod za zdravstveno varstvo Kranj je medtem vzel vzorce vode in že v petek naj bi bili znani izsledki analize. V Železnikih upajo, da bo analiza pokazala pitnost vode ob predpogoju prekuhavanja.

Sredi prihodnjega tedna naj bi na začasni lokaciji v župnišču v Selcih začele delovati tudi splošne ambulante zdravstvenega doma, ki je bil v ujmi močno poškodovan.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.