Slovenija
26 ogledov

Nad mariborske mogotce

''Odgovorne osebe slamnatih družb so bile načrtno izbrane.'' Žurnal24 main
Kriminalisti so v obsežni policijski akciji zoper gospodarski kriminal, ki je potekala na območju celotne Slovenije, opravili 54 hišnih preiskav in eno osebo pridržali.

Kot so potrdili na novinarski konferenci v Mariboru, so v predkazenskem postopku, ki ga usmerja Okrožno državno tožilstvo v Mariboru, že dlje časa zbirali obvestila zoper več gospodarskih družb.

" Podani so utemeljeni razlogi za sum storitve več kaznivih dejanj v 17 slamnatih družbah, v gospodarski družbi s sedežem v Mariboru in treh družbah v Sloveniji," pravi vodja mariborskih kriminalistov Marjan Fank. Organizatorja naj bi ustanovila slamnate družbe in jim na podlagi fiktivnih računov za odkup različnih surovin nakazala določene zneske z namenom neupravičenega odbijanja davkov.

Snežič v Ameriki
Po naših informacijah so policisti pridržali Damijana Zorka, direktorja mariborskega podjetja Meltal, d. o. o. Lastnik družbe, ki se ukvarja predvsem s prodajo barvnih kovin, Rado Snežič, je trenutno v Ameriki. Čeprav predstavniki policije o konkretnih imenih vpletenih v podjetjih niso govorili, pa je bil dovolj jasen že namig, da nekatere odgovorne osebe danes niso bile dosegljive in so v tujini, zato bodo, če bo treba, za njimi razpisali tudi tiralico. Mariborska družba je po do zdaj zbranih podatkih od novembra 2005 do konca lanskega leta na omenjeni način izvršila za nekaj manj kot devet milijonov evrov nakazil, v tem času pa so do zdaj ugotovili za okoli 600 tisoč evrov utajenih davčnih obveznosti. Sicer pa ocenjujejo, da bi lahko bilo izdanih fiktivnih računov za vse do okoli 20 milijonov evrov.

Bo boj proti gospodarskemu kriminalu prinesel rezultate? © BOBO

 
Številke so smešne
Lastnik podjetja Meltal, d. o. o., Rado Snežič je za Žurnal24 pojasnil: "Mi smo velika firma in govorijo o smešnih številkah. Za nas 600 tisoč evrov ni veliko, saj na leto investiramo par milijonov evrov. Če pa je pri nas kdo kradel, ga je treba zapreti. Meltal je 28 let stara firma in ustvaril sem dovolj denarja za lepo življenje. Zdaj pa nekdo pravi, da je Rado Snežič utajil davke. Nekdo si nabira točke na račun lova na tajkune." Sicer pa je bil Rado Snežič do avgusta lani nadzornik v družbi Center Naložbe, ki je prek Infond Holdinga s 23,71-odstotnim deležem tudi največji lastnik Pivovarne Laško. Pojavila so se namigovanja, da se torej počasi stiska obroč okrog Boška Šrota .

Nečak je v Brazilij i
"Jaz sem totalno apolitičen. Iz Centra Naložb sem se umaknil, preden so začeli prevzemati Pivovarno Laško. Mislim, da gre za politično ozadje," še dodaja Snežič, ki se v Slovenijo vrača konec tedna. Po neuradnih podatkih so kriminalisti obiskali tudi Center Naložbe, čeprav so to v družbi zanikali. Prav tako naj bi obiskali podjetje Poravnava, d. o. o., ki je v lasti Roka Snežiča , nečaka Rada Snežiča. Rok naj bi danes zjutraj odpotoval v tujino, natančneje v Brazilijo.

Odhod v akcijo. © BOBO

 
Slamnate družbe v Sloveniji novejši pojav
Pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave Robert Črepinko je sicer pojasnil, da so t.i. slamnate družbe v Evropi že nekaj časa pogost pojav, medtem ko se v Sloveniji s to obliko gospodarskega kriminala srečujemo šele v zadnjih letih.

V omenjenih primerih gre za zavestno zlorabljanje enega od gospodarskih subjektov v poslu, ki na podlagi fiktivnih računov omogoči, da so ostale družbe oproščene plačila davka na dodano vrednost. Do omenjenih kaznivih dejanj lahko prihaja zlasti na področju gradbeništva in prometa z nepremičninami, vozili ter odpadnimi surovinami, kot so barvne kovine, z nafto in naftnimi derivati ter tekstilom, je še dodal Črepinko.

Snežič med najbogatejšimi
Rado Snežič je član družine Snežič, ki se je lani uvrstila na 42. mesto lestvice najbogatejših Slovencev z 12,9 milijona evrov premoženja. Kriminalisti naj bi preiskovali še štirideset podjetij na širšem mariborskem območju.

Kot je znano, je policija pred časom izvedla hišne preiskave na sedežih gradbenih podjetij in naslovih njihovih direktorjev – pri Vegradu in prvi dami Hildi Tovšak, družbi SCT in Ivanu Zidarju ter Primorju in prvem možu Dušanu Črnigoju.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.