Slovenija
14 ogledov

Nad neplodnost z umetno spermo

Trenutno je v Veliki Britaniji za oploditev prepovedano uporabljati umetno sperm Žurnal24 main
Znanstveniki so pri deljenju kromosomov izvornih celic odkrili vrsto umetne sperme, ki sicer ni identična človeški, vendar pa bi utegnila rešiti vprašanje neplodnosti.

Raziskovalci so prišli do umetne sperme po zapletenem postopku, v katerem delijo kromosome izvornih celic, tem pa nato zrastejo repki. Tehnika bi utegnila ponuditi možnost neplodnim moškim, da bi postali očetje.

Čeprav bi bilo v Veliki Britaniji za oploditev prepovedano uporabljati umetno spermo, si znanstveniki prizadevajo, da bi se v prihodnosti spremenil zakon, saj bi ta v prvi vrsti pomagal ljudem, ki imajo težave z neplodnostjo.

Profesor Karim Nayernia z Inštituta za izvorne celice v severovzhodni Angliji, je dejal, da njegova ekipa nima nikakršnega namena uporabljati odkritje za proizvajanje človeških zarodkov v laboratoriju. Nayernia je obenem zatrdil, da bi bilo pametno zakon čim prej spremeniti, saj bi tehniko lahko uporabljali za zdravljenje neplodnih moških. "Odkritje bi lahko uporabili za raziskovanje vzroka neplodnosti. Z boljšim poznavanjem problematike bi lahko odkrili tudi nove načine zdravljenja neplodnosti," je dejal profesor.

Upravičen dvom?
Nekateri priznani svetovni znanstveniki so pozvali k previdnosti z argumentom, da odkritje še ni dokazalo, da bi bile umetne celice sperme sposobne ustvariti zarodek, ki bi se ohranil pri življenju. Allan Pacey, predavatelj andrologije na univerzi v Sheffieldu, ni prepričan, da so celice, ki jih je ustvarila skupina profesorja Nayernie, popolnoma funkcionalne. "Proizvedene celice bi utegnile vsebovati določene genske značilnosti in molekularne posebnosti, ki bi se popolnoma razlikovale od človeškega spermatozona, ki ima specifično celično morfologijo, vedenje in nalogo," je še dodal.

Azim Surani, profesor fiziologije na univerzi v Cambridgeu, je dejal, da so umetne celice sperme še zelo oddaljene od človeške sperme. Profesor Nayernia je dejal, da je podvržen neupravičenim kritikam, saj je namen njegovega dela le odprtje novih področij raziskovanja neplodnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.