Slovenija
13 ogledov

Nad občino visi pet milijonov

Slovenija 27.02.14, cistilna naprava, lasko, voda, ciscenje, kanalizacija, foto: Gregor Katič
Vsi še niso priključeni nanjo, storitve pa so plačevali. Denar jim bo občina vrnila.

Občina Laško je pred 12 leti z nemškim podjetjem WTE in Storitvenim podjetjem Laško sklenila koncesijsko pogodbo za gradnjo kanalizacije in čistilne naprave (ČN). Koncesionarja sta zgradila ČN ter tri in pol kilometra povezovalnega kolektorja, celotnega kanalizacijskega sistema pa ne, ker občina za to ni zagotovila lastnega deleža. Četudi je do danes zgrajenih 36 kilometrov kanalizacijskih vodov, pa na ČN še vedno niso priključena vsa gospodinjstva v občini.

Sodišče kaznovalo občino

Občina se je gradnje kanalizacijskega omrežja lotila sama, potem ko je na razpisih za to pridobila tudi evropski denar, podjetju WTE pa za ta del odvzela koncesijo. Ker omrežje leta 2007, ko je ČN že začela obratovati, še ni bilo zgrajeno, občina podjetju WTE do danes ni plačala niti enega računa za odvajanje in čiščenje odpadnih voda.

Na drugi strani pa je občanom že v letih 2003 in 2004 izdala odločbe o plačilu obremenitev za kanalizacijsko infrastrukturo po tedaj veljavnem odloku. Ustavno sodišče je leta 2006 te odločbe razveljavilo in občini naložilo, naj v roku treh mesecev občanom vrne denar. Tistim, ki so to želeli, so ga vrnili takoj, nekateri pa so ga pustili v proračunu. "Ker pa smo vsak dan prejeli kakšno pobudo, da bi denar – seveda z obrestmi – vrnili, smo se odločili, da občanom to omogočimo brez omejitev," pravi župan Franc Zdolšek. S tem so se strinjali tudi svetniki.

Pravdajo se na sodišču

Laška občina se je zaradi ČN vseeno znašla v precej nezavidljivem položaju. Nemški WTE jo namreč prek svojega storitvenega podjetja toži zaradi neplačanih računov za odvajanje in čiščenje odpadnih voda, dolg pa se je do danes skupaj z obrestmi povečal na okoli pet milijonov evrov. Nad občino zato že nekaj časa visi izvršba, ki bi lahko proračun oklestila za kar četrtino. Pravda še ni končana, v Laškem pa obžalujejo, da prejšnje občinsko vodstvo z WTE ni sklenilo klasične koncesijske pogodbe, po kateri bi po nekaj letih plačevanja najemnine postali lastniki objekta in bi ČN lahko sami tudi upravljali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.