Slovenija
84 ogledov

Nad odvetniški raj

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Ovadbe. S poravnavo med občino in zadrugo se bo ukvarjala policija. Odvetnik Gnilšak Kranj stane 15 tisočakov na mesec.
Za sto tisočakov
• 18. 11. 2010 nekdanji župan Damijan Perne in sedanji župan Mohor Bogataj opravita primopredajo, Bogataj pa z Gnilšakom sklene sporazum o skrbnem pregledu vseh pogodb za obdobje prejšnjih štirih let, vreden 62.400 evrov. Gnilšak 3. 1. 2011 izstavi račun.
• 19. 11. 2010 skleneta tudi sporazum o skrbnem pregledu primopredajnih dokumentov. Račun, težak 23.880 evrov, Gnilšak izstavi v štirih dneh, 22. 11. 2010.
• 19. 11. 2010 začne veljati tudi pogodba o opravljanju odvetniških storitev z mesečnim pavšalom 4.800 evrov.
• Zastopanje odvetnika Aljoše Drobniča v primeru poravnave je MOK stalo 3.153 evrov.

Kranj. Nekdanji direktor Mestne občine Kranj (MOK) Aleš Sladojević je včeraj vložil kazenske ovadbe zoper župana Mohorja Bogataja in dva odvetnika. “Menim, da na podlagi dostopnih informacij obstajajo razlogi za sum storitve več različnih kaznivih dejanj na škodo premoženja Mestne občine Kranj v višini prek 700 tisoč evrov,” je zapisal v sporočilu za javnost. Del sumov je povezanih s 620 tisoč evrov vredno poravnavo med MOK in Stanovanjsko zadrugo Gorenjske, je še potrdil včeraj pozno popoldne, več pa ni želel komentirati. Niti tega, kdo sta odvetnika, ki ju je ovadil.

Kdo bi lahko bil
Znano je sicer, da je kranjska mestna uprava poravnavo s Stanovanjsko zadrugo Gorenjske sklenila 25. 11. 2010, en teden po tem, ko je Bogataj nastopil županovanje. Na poravnavi je MOK kot toženo stranko zastopal Aljoša Drobnič. Pooblaščenec zadruge je bil Kristijan Gnilšak, čeprav je imel v tem času z MOK že veljavno pogodbo, ki med drugim določa, da mora odkloniti zastopanje in pravno svetovanje strankam, ki imajo do MOK kakršnekoli zahtevke. Sam v svoji vlogi včeraj sicer ni videl nič spornega.

Kdo se je pogajal
“Imel sem samo pooblastilo stanovanjske zadruge za podpis že sklenjene poravnave. O ceni so se pogajali drugi odvetniki,” je pojasnjeval. Župan Bogataj pa je dejal nekaj drugega. “Gospod Drobnič in gospod Gnilšak sta se pogajala,” je bil prepričan, na opozorilo, da Gnilšak pravi drugače, pa priznal, da sam pri teh pogajanjih ni bil navzoč. Je pa ponovil mnenje, da je bila poravnava za občino dobra. “Namesto dobrega milijona smo v sodni poravnavi plačali 620 tisoč evrov. Škoda, da se bivša oblast ni poravnala. Obresti bi bile precej manjše,” je dejal.

Do zneskov in pogodb, ki jih župan Mohor Bogataj priznava odvetniku Gnilšaku, so kritični tako opozicija kot odvetniki. “Meni so rekli, da so cene ustrezne odvetniškim tarifam. Menim, da odvetnik Gnilšak odvrne več kot zasluži,” pa pomisleke komentira Bogataj.

Občinski odvetnik
Znano je, da je šel znesek poravnave na Gnilšakov fiduciarni račun in ne direktno na račun stanovanjske zadruge. Gnilšak trdi, da je šel denar naprej upnikom. Kdo so, ni razkril, je pa povedal, da je sodelovanje z zadrugo prekinil in da bo v bodoče občinski odvetnik. MOK mu je sicer za usluge od začetka Bogatajevega županovanja plačala že okrog sto tisoč evrov. Levji delež na račun dveh sporazumov, nekaj pa na račun omenjene pogodbe o odvetniških storitvah. Ta mu v naslednjih štirih letih za svetovanje županu in preostalim vodilnim na občini zagotavlja še vsaj dvesto tisoč evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.