Slovenija
19 ogledov

Nad Pavlinič Krebsovo s kazensko ovadbo

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Sindikati z ovadbo nad ministrico Pavlinič Krebsovo. Po njihovem mnenju kršila temeljne pravice delavcev.

 

Vlada je pred slabimi desetimi dnevi odpovedala kolektivno pogodbo za javni sektor, potem ko ni zbrala zadostnega števila podpisov aneksov h kolektivni pogodbi, ki prelagajo izplačilo plačnih nesorazmerij na čas, ko bo Slovenija dosegla 2,5-odstotno gospodarsko rast.
Pred tem je državno pravobranilstvo vložilo tožbo za razvezo 50. člena kolektivne pogodbe in tarifnega dela po obligacijskem zakoniku, ki omogoča pogodbeni stranki, da zahteva sodno intervencijo, če nastopijo spremenjene okoliščine, ki v temelju spreminjajo pogodbeno ravnotežje in je izpolnitev obveznosti bistveno otežena. Vlada neizplačilo tretje četrtine plačnih nesorazmerij utemeljuje s spremenjenimi gospodarskimi okoliščinami.

Sindikati javnega sektorja, ki so vključeni v pogajalsko skupino pod vodstvom Janeza Posedija, se so danes dogovarjali o svojem nadaljnjem ravnanju. "Najprej se bomo pogovorili z odvetnikom, ki bo zastopal večino sindikatov glede zahteve za razvezo 50. člena kolektivne pogodbe," je pred sestankom povedal Posedi. 

In odločitev: sindikati bodo na sodišče kot odgovor na vladno zahtevo za razvezo 50. člena kolektivne pogodbe vložili nasprotno tožbo za izvrševanje obveznosti po tem členu.

Kazenska ovadba
In še ena odločitev: zoper ministrico za javno upravo Irmo Pavlinič Krebs bodo vložili kazensko ovadbo.

Po mnenju sindikatov si jo zasluži zaradi kaznivega dejanja kršitve temeljnih pravic delavcev in ker je direktorjem zavodov poslala dopis, v katerem jih je pozvala, naj ne izplačajo tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij.

Referenduma ne bo
V sredo se izteče rok za zbiranje 40 tisoč podpisov za razpis referenduma o spremembi zakona o sistemu plač v javnem sektorju, po katerem bi vlada za veljavnost aneksa h kolektivni pogodbi potrebovala bistveno manj podpisov. Referenduma, kot vse kaže, ne bo, saj sindikati po besedah Posedija niso zbrali niti 3000 podpisov. "Razen, če se jutri kaj zgodi, saj se pri elektronskih podpisih razmere lahko hitro spremenijo," zaključuje Posedi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.