Slovenija
30 ogledov

Nad plače zdaj kar ministri

Štrukelj in Ščernjavič Anže Petkovšek
Ščernjavič: "Vlada ne ve, koliko je prinesel vsak od 38 varčevalnih ukrepov."

Proračuna v letih 2013 in 2014 naj bi predvidevala dodatno – ne le pet-, ampak desetodstotno znižanje mase plač, nam je potrdilo več virov. Država bi v dveh letih tako imela skupaj za 600 milijonov evrov manj stroškov.

"Tokrat naj ne bi šlo za znižanje plač na sistemski ravni, za kar so potrebna pogajanja, ampak za razpršen model. Vsak minister bo reze moral izvesti sam. To pa pomeni pospešeno upokojevanje, premeščanje uslužbencev, dodatno zmanjševanje najrazličnejših dodatkov in tudi odpuščanje," je drugačno taktiko vladnega varčevanja pri plačah za prihodnje leto nakazal eden od virov.

Prihranki neznanka

Sindikalista Drago Ščernjavič in Branimir Štukelj menita, da bi bili taki vnovični posegi v javni sektor nesprejemljivi. "Vlada očitno s prvim varčevalnim paketom sploh ni imela jasne strategije, kako bomo prišli iz krize," meni Štrukelj in dodaja, da se brez dogovora ni pametno lotevati nobene večje spremembe. Spomni, da se je recimo poskus uvedbe enotne davčne stopnje v prejšnjem mandatu vlade Janeza Janše "končal na ulici".

Ščernjavič pa razkriva, da so vlado že v začetku avgusta zaprosili za podatke, koliko je proračun prihranil v dveh mesecih z vsakim od 38 varčevalnih ukrepov, ki jih je prinesel zakon za uravnoteženje javnih financ, a podatkov niso dobili. "Očitno vlada sploh ne ve, koliko je kateri ukrep res prinesel," meni.

Komentarjev 5
  • dragec 14:23 22.avgust 2012.

    TI SI TA PRAVI DELAVEC, STRANKE SO IDEOLOŠKE, SINDIKATI SO IDEOLOŠKI, TI IN RIVKAH STE IDEOLOGI. VSI DRUGI BOMO JESENI RATALI DEMAGOGI, SAJ NAM JE EDINO TO OSTALO.

  • rivkah 10:46 22.avgust 2012.

    tebe skrbijo ideološki sindikati??mene skrbita ideološka vlada in ideološki premier!

  • Klemen Zec 10:32 22.avgust 2012.

    resnično povedano s strani sindikatov,Janša in njegovi niso naredili nič, razen zmanjšali plače in oikijnine, to zna vsak, dočim, ko so rušili Pahorja, so jih bila polna usta kaj vse je treba naredit !?očitno se ne zavedate, da ...prikaži več so nam sindikati v bran kar nam je še ostalo proti pohlepno kleptomanski vladi !