Slovenija
54 ogledov

Nad popravca z urnikom

Šola Dejan Mijović
Na popravni izpit se morajo pripraviti tudi starši.

"Imamo še zadnje govorilne ure s starši otrok, ki imajo težave," je povedala Zlata Rejc, ravnateljica Osnovne šole Antona Tomaža Linharta Radovljica. Večina ocen v osnovnih šolah je dober teden pred iztekom šolskega leta sicer že zaključena. Po izkušnjah Rejčeve imajo osnovnošolci največ popravnih izpitov pri matematiki, manj pri angleščini in slovenščini, kakšnega pa tudi pri fiziki in kemiji.

Učenca z učnimi težavami k različnim oblikam pomoči usmerjajo vse leto, če ima kljub temu popravni izpit, pa mu ponudijo dopolnilni pouk med počitnicami. "Plačevanje inštrukcij je nesmiselno," je prepričana Zvonka Murko, ravnateljica Prve osnovne šole Slovenj Gradec. Dodala je, da dobijo otroci in starši na njihovi šoli ob morebitnem popravnem izpitu navodila, minimalne pogoje, ki jih morajo izpolniti, in če jih, je popravljanje uspešno.

Najpomembnejši je urnik

"Starši morajo biti pozitivni, otroku ne smejo govoriti, kako bo vse grozno," je pravi odziv staršev ob spoznanju, da je popravni izpit neizogiben, povzela psihologinja Lea Beznik. Priporočila je pogovor o tem, kaj se je otrok iz tega naučil, in pripravo zapisanega urnika za počitniško učenje. "Tudi če ima otrok popravni izpit, je prav, da ima tudi prosti čas," je poudarila Beznikova. Tako naj se čez dan razporedita čas za učenje in prosti čas, pri učenju pa naj s pozornostjo sodelujejo tudi starši. Z njo se je strinjal Dušan Merc, ravnatelj Osnovne šole Prule v Ljubljani, ki je dodal, da mora "učitelj na popravni izpit pripraviti tudi starše".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.