Slovenija
35 ogledov

Nad posle Dimičeve tudi policija

Horvat in Dimičeva. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Posle Simone Dimic poleg protikorupcijske komisije preiskujejo tudi kriminalisti. Tudi Durs? Policisti medtem voznika, ki naj bi sinoči grozil televizijski ekipi, ne iščejo.

Nova in nova vprašanja glede prenove hiše šefinje Pahorjevega kabineta Simone Dimic. V javnosti med drugim še vedno buri tudi vprašanje, kako je Dimičeva glede na svoj mesečni priliv (dobre dva tisočaka neto) sploh lahko dobila tako visok znesek kredita (350.000 evrov). Minister za finance Franc Križanič je na današnji tiskovni konferenci po seji vlade povedal, da je "bil kredit gotovo hipotekarno zavarovan".

Grožnje novinarjem so nedopustne in kdorkoli je to storil. Policija in protikorupcijska komisija to preiskujeta prioritetno in počakajmo, da pridejo do ugotovitev, je v odzivu na afero Dimic dejal premier Borut Pahor.

Na vprašanje, zakaj ne odpusti Dimičeve, pa je premier dejal, da njej še vedno zaupa in da je dobra, kvalitetna in lojalna sodelavka. Dobre pa so tudi njene izkušnje.

"Nisem človek, da bi žrtvoval delavca zato, da bi ostal na svojem položaju," je dejal Pahor.

Policija nad šefinjo Pahorjevega kabineta
Drago Menegalija
, policijski predstavnik za odnose z javnostmi za področje kriminalitete, nam je potrdil, da tudi kriminalisti preiskujejo posle, povezane s prenovo hiše šefinje Pahorjevega kabineta Simone Dimic.

"Policija bo v tem primeru preverila sume nepravilnosti, torej ali obstajajo znaki uradno pregonljivih dejanj in potem ukrepala s svojimi pooblastili," pove Menegalija in dodaja, da so preiskavo sprožili na podlagi "vseh razpoložljivih podatkov, ki so v medijih".

Izhajajoč iz taistih podatkov bi utegnili preiskavo sprožiti tudi na davčni upravi. Tam so nam – sklicujoč se na zakon o varovanju podatkov – odgovorili le, da tega ne morejo ne potrditi ne ovreči.

Zavijanje v molk
Potem ko je včeraj šefinja Pahorjeva kabineta Simona Dimic pod sila nenavadnimi pogoji za novinarsko delovanje (nismo si smeli ničesar zapisovati in fotografirati) pokazala nekaj računov in potrdil za plačilo prenove njene hiše v Murglah, se je odprlo le še več vprašanj.

Odgovore nanje je težko najti, saj se vsi po vrsti zavijajo v molk. Na naše vztrajne klice se nam je oglasil le krovec, ki naj bi mu par Dimic – Horvat storitve plačal z gotovino.

"Ničesar vam nisem dolžan pojasnjevati, vprašajte kar Dimičevo," nam je povedal, nato pa precej nejasno dodal:

"Jaz sem pa mogoče sploh ves kakšen denar dobil, če vam to kaj pove,"
nato pa zvezo prekinil. Gre sicer za krovca, ki je imel pogodobo sklenjeno tako z Romanom Horvatom kot z Vegradom.

Dimičeva na kakršnakoli vprašanja ne odgovarja, vztraja pa, da je celotna prenova hiše transparentna. Računov za bazen še vedno ne pokaže.

Grožnje ekipi, skrivnostnega voznika policija ne išče
Zavijanje v molk ni presenetljivo, pa ne le zaradi položaja Simone Dimic v Pahorjevem kabinetu, pač pa tudi zaradi groženj televizijski ekipi nacionalne televizije. Potem ko so opravili javljanje v živo iz Murgel, se jim je približal voznik belega avtomobila, ustavil, nato pa menil, da bi bilo "za novinarko bolje, če bi šla kaj drugega delat, ne pa te stvari". Pred tem je po besedah snemalca "nekajkrat močno stopil po gasu". Avtomobil naj bi sicer imel – tako ekipa na terenu – dubajske registracije.

Grožnje novinarki so že obsodili v združenju novinarjev in publicistov. Predsednik društva novinarjev Grega Repovž dogodek označuje kot nedopusten, ob tem pa dodaja, da je jeza ljudi, o katerih novinarji poročajo, del novinarskega poklica.

Primer so prijavili policiji, ki pa voznika, ki naj bi ekipi grozil, sploh ne išče: "Policija je bila s primerom res seznanjena, vendar na nas niso naslovili uradne prijave. Gre namreč za kaznivo dejanje, ki se po kazenskem zakoniku preganja zgolj na predlog oškodovanca," nam je pojasnila Maja Adlešič z ljubljanske policije.

Fotografije luksuzne vile, ki jo agencija Escape trži v Dubaju. Lastnik naj bi bil Horvat sam, čeprav na ta vprašanja ne odgovarja.

Televizija Slovenija medtem poroča, da naj bi omenjeno vozilo - res gre za Mitshubishi Pajero dubajskih registracij - večkrat stalo pred turistično agencijo Escape v lasti partnerja Simone Dimic. Voznik v vozilu naj bi bil po njihovih informacijah celo Horvatov sodelavec.

Da Horvatu Dubaj ni neznanka, smo pisali že v torek, ko smo objavili fotografije luksuzne vile, ki jo tam trži Horvatova agencija Escape. Članek na tej povezavi.

 

Ne morejo biti indiferentni

"Kot poslanec in podpredsednik stranke Zares pričakujem, da bodo pristojni organi čim prej ugotovili, ali so obtožbe na račun vodje kabineta predsednika vlade utemeljene. Pri tem pričakujem tudi, da bo predsednik vlade proaktivno pomagal ustanovam, ki ugotavljajo dejstva in da bo v tem smislu primerno ukrepal,“ je sporočil Franco Juri iz Zaresa in ob tem poudaril, da politikih ob takih dogodkih ne smejo ostati indiferentni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.