Slovenija
40 ogledov

Nad potencialno nevarne voznike

Danes bodo policisti opravljali meritve hitrosti z radarjem na relaciji Gornja R Žurnal24 main
V okviru Policijske uprave (PU) Slovenj Gradec je 15. decembra začela z delom posebna skupina petih policistov, katerih delo je prioritetno usmerjeno v odkrivanje hujših kršiteljev cestnoprometnih predpisov.

Za tovrstno obliko nadzora so se odločili po vzoru celjskih policistov in kot poudarjajo takšen način dela prinaša dobre rezultate. Skupino sestavlja pet policistov, od katerih so trije iz lokalnih okolij, saj najbolje poznajo lokalno problematiko in kršitelje. Praviloma vedno delujejo skupaj, delovni čas pa prilagajajo razmeram na terenu.

 

Povečati želimo kvaliteto policijskih ukrepov, ne kvantiteto, ter izvajati predvsem višji nivo kakovosti in strokovnosti policijskega dela.
policijski inšpektor in komandir postaje prometne policije Slovenj Gradec Vinko Mlakar

Njihovo delo je usmerjeno v odkrivanje in preprečevanje najhujših kršitev cestnoprometnih predpisov, med katere spadajo agresivna in objestna vožnja, prehitra vožnja ter vožnja pod vplivom alkohola ali drugih prepovedanih substanc. Med vsemi kršitelji cestnoprometnih predpisov najhujši kršitelji predstavljajo od 10- do 20-odstotni delež, je povedal policijski inšpektor Milenko Grudnik.

 

Posebna skupina policistov bo pri svojem delu iskala tudi večkratne kršitelje, posebej pa bo pozorna na tiste odseke koroških cest, kjer se zgodi največ prometnih nesreč. Na Koroškem je najbolj nevarna glavna cesta Dravograd-Huda luknja, še posebej odsek Slovenj Gradec-Dolič.

 

Skupini bo pri delu v pomoč posebna oprema. Vozilo z vgrajenim video nadzornim sistemom Provida 2000, s katerim je možno izvajati meritve hitrosti in snemanje prekrškov; patruljno vozilo z vgrajeno kamero za snemanje prekrškov; civilna vozila ter posebno vozilo, namenjeno izključno ugotavljanju in slikovnemu dokazovanju hujših prekoračitev hitrosti.

Hujši kršitelji potencialna nevarnost
Po besedah vodje skupine višjega policista, Mitja Vertačnika, bo skupina delala proaktivno in bo navzoča tudi tam, od koder izvirajo kršitve predpisov, to je v gostinskih lokalih in na prireditvah. V času od 15. decembra, ko je skupina začela z delom, so se določeni rezultati dela že pokazali, saj so že odkrili nekaj hujših kršiteljev. "Dejstvo je, da takšni vozniki vsem nam predstavljajo potencialno nevarnost v prometu," je ob tem poudaril Vertačnik.

 

Na Koroškem se je v prvih 11 mesecih število obravnavanih prometnih nesreč povečalo za 18 odstotkov, a so posledice manj hude kot v enakem lanskem letu. Precej manj je bilo letos hudo telesno poškodovanih, policisti pa beležijo tudi eno smrtno žrtev manj kot v enakem lanskem obdobju, ko je na koroških cestah umrlo pet udeležencev prometnih nesreč. Delež vinjenih povzročiteljev prometnih nesreč je letos na Koroškem padel na sedem odstotkov z lanskih skoraj 14 odstotkov, slovensko povprečje pa je letos med osem in devet odstotki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.