Slovenija
41 ogledov

Nad prašenje z vodo

Andrej Begelj iz Harsco mineralov pravi, da bodo najprej predelali odlagališča b Žurnal24 main
Harsco Minerali. Andrej Begelj zagotavlja, da je strah pred prašenjem odveč.

"Prašenje bomo omejili v 99 odstotkih tako, da bo ostalo najmanj na sedanji ravni. Že danes imamo postavljene vodne sisteme na deponiji žlindre PT1 na območju Acronija, te pa sproti še izboljšujemo in dopolnjujemo," zagotavlja Andrej Begelj, predstavnik Harsco Mineralov, in dodaja, da je strah Jeseničanov, da bo nova predelovalnica žlindre povzročila ekološko katastrofo, odveč.

"Rešiti moramo še probleme izkopa, presuvanja in transporta žlindre, kjer bo ravno tako potekalo močenje s pršilniki, ki simulirajo dež, močili pa bomo tudi samo transportno cesto. Cilj je, da najprej rešimo deponijo PT1 in žlindro, ki sproti nastaja v proizvodnem postopku, šele pozneje, predvidoma čez dve leti, pa se bomo lotili PTO oziroma pešnge."

Sestanek s prebivalci
Kot pojasnjuje Begelj, se bodo 10. maja tudi sestali s prebivalci Javornika in jim pojasnili potek predelave in postopke za preprečevanje prašenja. "Predvidevamo, da bomo predelavo začeli konec letošnjega ali v začetku prihodnjega leta, v predelovalnici pa bo delo dobilo okoli 30 delavcev. Predelava bo potekala v zaprtem prostoru, z mlini, ki bodo mleli žlindro, to pa bodo z magneti in vodo v zaprtem krogu ločevali na kovinske in nekovinske materiale. Po naših analizah pa je žlindra na Jesenicah nenevaren odpadek," razlaga predstavnik Harsca in dodaja, da je njihov cilj rešiti problem žlindre, smatrajo pa se za ekološko podjetje in tudi sami opravljajo ekološke analize.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.