Slovenija
30 ogledov

Nad raka s cepljenjem otrok

Cepljenje otrok proti hepatitisu B je uveljavljeno že nekaj let. Žurnal24 main
Pred nekaterimi vrstami smrtonosne bolezni raka se lahko zaščitimo s tudi s cepljenjem. Kljub temu, da je za deklice brezplačno, je pecepljenost deklic proti okužbi s HPV še vedno majhna.

V Sloveniji se začenja Teden boja proti raku, ki je letos posvečen osveščanju o tem, da se je pred nekaterimi vrstami raka mogoče zaščititi s cepljenjem. Po ocenah strokovnjakov gre kar 18 odstotkov vseh rakov po svetu oz. 10 odstotkov vseh rakov v EU pripisati trajnim okužbam z virusi, bakterijami ali paraziti.

Cepi se premalo deklic
“Precepljenost deklic proti okužbi s humanim papilomskim virusom (HPV) je v Sloveniji še vedno majhna,” opozarjajo na Zvezi slovenskih društev za boj proti raku.  

Številne dejavnosti
Na Onkološkem inštitutu bo v četrtek  tradicionalni dan odprtih vrat. Že v torek bodo regijska društva v trgovskih centrih po Sloveniji osveščala o samopregledovanju dojk in mod.

V lanskem šolskem letu se je proti HPV cepilo skoraj štiri tisoč šestošolk. Največ se jih za cepljenje odločilo na Ravnah (cepljenih je bilo 79 odstotkov šestošolk), najmanj v Ljubljani (38 odstotkov). “Podatki so za prvo sezono. Nedvomno bodo potrebni še dodatni napori, da bi se delež cepljenih še povečal, saj je cilj, da bi bilo pred okužbami, ki jih povzroča HPV, in njihovimi posledicami cepljenih kar največ deklic,” pravijo na inštitutu za varovanje zdravja (IVZ).

V Sloveniji letno okoli 6000 žrtev
Vsako leto po svetu za rakom zboli več kot 12,7 milijona ljudi, umre pa jih okoli 7,6 milijona. V Sloveniji za rakom letno zboli okrog 12.000 ljudi, umre pa jih približno 6000. Pri moških v Sloveniji je po podatkih Onkološkega inštituta najpogostejši pljučni rak, v naslednjih letih pa naj bi ga na prvem mestu zamenjal rak prostate. Pri ženskah je najpogostejši rak dojk.

Kot poudarjajo zdravniki, lahko velik delež rakavih obolenj preprečimo z zdravim načinom življenje, na primer z uravnoteženo prehrano, redno telesno aktivnostjo, izogibanjem debelosti, kajenju, alkoholu in pretiranemu izpostavljanju soncu ter z zaščito pred okužbami, ki povzročajo raka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.