Slovenija
70 ogledov

Nad sivo usodo vedeževalk

Žurnal24 main
Davčni inšpektorji. Astrologov in vedeževalcev še niso nadzirali, za letos so “v načrtu dela”. Vedeževalke. “Prave čarovnice vam svojih nasvetov ne računajo.”

V Sloveniji je mnogo ljudi, ki vedeževalske storitve ponujajo na črno, nas je opozoril bralec, ki ni izdal svojega imena. Omenjal je vedeževalke, ki obiskovalcem računajo tudi sto evrov na uro, na dan pa jih sprejmejo od pet do deset. “Iz izkušenj vem, da se tam obrača kopica denarja,” je povedal in dodal, da nimajo niti registriranega podjetja.

Vedeževanje od 20 evrov
Cene. Cene vedeževanja so od 20 do 50 evrov na obisk za nedoločeno število vprašanj in nedoločen čas. Nekatere vedeževalke računajo glede na čas, za minuto pa je treba plačati približno en evro.
Dejavnost. Dejavnost vedeževanje spada v podrazred dejavnosti SKD 96.090. Sem spadajo tudi dejavnosti astrologov, spiritistov, vedeževalcev, bioenergetikov in radiestezistov, ženitne posredovalnice, organiziranje srečanj, čistilci obutve, postreščki, oskrbovalci hišnih živali, tetoviranje, sestavljanje križank ...

Dacarji nad vedeževalke
V projektu Siva ekonomija so na Davčni upravi Republike Slovenije med rizične dejavnosti umestili tudi dejavnost astrologije in vedeževanja. “Glede na to, da gre za storitve, ki se plačujejo v gotovini, obstaja verjetnost, da jih izvajajo osebe, ki nimajo registrirane dejavnosti, oziroma osebe, ki so registrirane, vendar ne izdajajo računov,” so pojasnili. Pravijo, da vedeževalcev koordinirano še niso nadzirali, so pa ti vključeni v načrt dela projekta Siva ekonomija za letos. Izbor vedeževalcev bo po njihovih besedah pripravljen na podlagi prejetih prijav in analize uporabnikov številke 090.

“Tržni inšpektorat Republike Slovenije pri vedeževalcih, jasnovidcih in numerologih v preteklosti ni opravil kakšnega posebej načrtovanega nadzora in ga za letos tudi ni v načrtu,” je povedala glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlić. Nadzor bodo opravljali na podlagi morebitnih prijav ali pa, če bodo kršitve zaznali sami.

“Prave ne zaračunajo”
“Tistim vedeževalkam, ki delajo za denar in ne za dušo, ni zaupati,” pa je opozorila Lara, ljubiteljska poznavalka vedeževanja, numerologije in podobnega. “Prave čarovnice imajo dar, ki ga po etičnih pravilih, ki veljajo med vedeževalci, ne smejo izrabljati v svoj prid, saj se jim to lahko maščuje,” je pojasnila. Prepovedano je na primer zaračunati storitve ali vedeževati samemu sebi. “Nekatere prave vedeževalke v zameno sprejmejo le manjše darove ali prostovoljne prispevke,” je dodala. Po njeni oceni obdavčevanje takšnih vedeževalk ne bi bilo smiselno, saj bi jih tudi inšpektorji težko našli in jim kaj dokazali.

Dejavnost za denar
“To niso prostovoljni prispevki, če one tega ne počnejo prostovoljno v smislu, da občasno vedežujejo znancem in prijateljem,” je pojasnil davčni izvedenec Darko Končan. Čeprav vedeževalke nimajo registrirane dejavnosti, lahko po njegovi oceni inšpektorji z nadzorom ugotovijo, da to opravljajo za denar.

“Njihova etika me ne zanima, bistveno je, da opravljajo dejavnost, s katero pridobivajo dohodek. Če tega ne prijavijo, kršijo zakon o davčnem postopku in zakon o dohodnini,” je dodal. Po njegovem mnenju bi jih morala preganjati tudi tržna inšpekcija, saj jim davkarija lahko naloži le davek.

“Seveda, za vedeževanje izdamo račune, saj imamo sicer lahko težave z inšpekcijo,” nam je dejala ena od vedeževalk pri podjetju Vedeževanje DKS. “Res se je včasih govorilo, da vedeževanje in prerokovanje ne bi smela biti plačana in da se lahko dela samo prostovoljno,” je pritrdila, a dodala, da se danes za določene storitve plača in je zato treba izstaviti račun.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.