Slovenija
35 ogledov

Nad stavko s stavkokazi

Zaskrbljeni obrazi stavkajočih delavcev: kaj bo prinesel jutrišnji dan? (Foto: R Žurnal24 main
Jesenice. Stroje stavkajočih delavcev v Hidrii Rotomatiki so zasedli idrijski delavci. Stavka se nadaljuje.

Jesenice. “Direktor bo moral dojeti, da niso mezdni delavci, da se iz njih ne sme norčevati in da jeseniška stavka lahko sproži plaz,” je včeraj po dobrih desetih urah stavke v jeseniškem obratu Hidrie Rotomatike dejala Milena Koselj Šmit, predsednica gorenjskega sindikata Neodvisnost.

Zaskrbljeni obrazi stavkajočih delavcev: kaj bo prinesel jutrišnji dan? | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Stavkati so začeli ob 6. uri, v vseh izmenah je skupaj stavkalo okoli 80 proizvodnih delavcev, za stroje pa so namesto njih po navodilih vodstva podjetja sedli zaposleni iz idrijskega obrata. “O tem smo obvestili inšpektorja,” je povedal Andrej Robič, predsednik stavkovnega odbora v jeseniški Hidrii Rotomatiki, Koselj Šmitova pa je dodala, da je delodajalec želel tudi poimenski seznam stavkajočih. “Te pravice nima, prav tako ne sme napotiti delavcev k drugemu uporabniku,” je poudarila.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Uprava gluha za zahteve
Na Jesenicah imajo toliko naročil, da delajo v štirih izmenah – na mesec predelajo okoli štiri tisoč ton pločevine –, plače zaposlenih pa so že tri leta zamrznjene. “Od 15 do 20 odstotkov delavcev prejema minimalno plačo, in to ob dejstvu, da delajo ponoči, ob nedeljah in praznikih,” je pojasnil Robič. Delavci bodo stavkali do izpolnitve stavkovnih zahtev po višjih plačah.

Z idrijskimi delavci sem preprečil finančni izpad zaradi stavke.
Dušan Lapajne

Dušan Lapajne, glavni direktor Hidrie Rotomatike, je na vprašanje, ali se bodo pogajanja nadaljevala, odgovoril: “Na to je težko odgovoriti.” Zanikal je, da delavci zaslužijo 592 evrov, in poudaril, da je bila povprečna marčna bruto redna plača 1.041 evrov. Pogajanja med predstavniki sindikata in upravo podjetja se včeraj niso nadaljevala, zato se stavka nadaljuje. Borut Brezovar, glavni inšpektor RS za delo, je potrdil, da je bil zaradi prijave domnevnih kršitev v jeseniškem podjetju uveden inšpekcijski nadzor, ki še ni končan.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.