Slovenija
4 ogledov

Nad žičničarje vreme, ne kriza

Slovenija 18.01.2014 ljudje se prevazajo z sedeznico na smuciscu, sedeznica, sne Saša Despot
Smučarjev v dobrem vremenu celo več kot prejšnja leta.

Če vremenoslovci na agenciji za okolje razmišljajo o podelitvi kolajne za najtoplejšo zimo letošnji zimi, pa se s to nagrado zagotovo ne strinjajo žičničarji, saj jim je odnesla bistven del letošnjih prihodkov. Danilo Brecelj, sekretar Združenja slovenskih žičničarjev, pravi, da se situacija po zeleni zimi, ki je trajala do konca januarja, in ujmi z žledom zdaj malce normalizira, vendar se slabo vreme nadaljuje. "Žičničarji so skoraj vsi v izjemno kritičnem položaju, precej centrov je nelikvidnih in nimajo denarja za pogonska goriva, elektriko in redne plače," položaj na slovenskih smučiščih pojasnjuje Brecelj. Po ocenah združenja žičničarjev je zgolj žled povzročil za slab milijon evrov izpada prihodkov. Skupaj s toplo zimo pa žičničarji letos do februarja beležijo za okoli šest milijonov evrov prihodkov manj. "Izpad je tako velik, da ga do konca leta ne bo mogoče nadoknaditi," še dodaja Brecelj.

Uroš Zupan iz Rekreacijsko-turističnega centra Krvavec pravi, da je "slaba sezona premil izraz, katastrofalna je". Za zdaj na Krvavcu beležijo kar nekaj sto tisoč evrov prihodkov manj. Že v lanski sezoni so poslovali z ničlo. "Ni nam čisto jasno, kako bomo ohranili likvidnost do konca leta. Zdaj s tem prometom še shajamo, vendar bo problem s plačilom zaposlenih v poletnih in jesenskih mesecih. Dejansko smo v zelo neugodnem položaju," pravi Zupan in dodaja, da upajo na državno pomoč, saj je ta na voljo tudi kmetom ob višjih silah. Na Krvavcu še pravijo, da je za izpad prihodka krivo predvsem vreme, saj v lepih dneh beležijo celo več smučarjev kot v prejšnjih letih. Tudi na združenju žičničarjev pravijo, da so lani, prvič po treh letih upadanja obiskovalcev, zaznali povečanje števila smučarjev.

Nad vremenom se pritožujejo tudi v Smučarskem centru Cerkno: "Obisk je primerljiv z lanskim letom, vendar moramo upoštevati tudi vidik vremena. Prihaja pa še en teden počitnic, tako da upamo, da bo takrat še bolje." Tudi v smučarski šoli Ski School Kranjska Gora pravijo, da bodo letos zaradi tople zime zabeležili nižje prihodke, "vendar na račun vremena, in ne krize, o kateri se tako rado govori".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.