Slovenija
7 ogledov

Nadaljevanje pogajanj brez napredka

Branimir Štrukelj Nik Rovan
Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja so okviru podskupine nadaljevali pogajanja o predlaganih spremembah standardov in normativov na področju šolstva, vendar vsebinskega napredka niso dosegli, je po pogajanjih ocenil glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj. Vlada je umaknila spremembo normativa za število učencev v razredu OŠ.

Po besedah glavnega tajnika Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviza) Štruklja vlada namreč na pogajanjih ni ponudila nobenega približevalnega predloga, ki bi se bistveno razlikoval od predloga, ki ga je z zakonom za uravnoteženje javnih financ poslala v DZ.

"Državna sekretarka Mojca Škrinjar je predlagala le, da se normativ za število učencev v razredu osnovne šole s 30 vrne nazaj na 28, vendar gre za predlog, ki je bolj tolažilne oziroma simbolne narave," je za STA dejal Štrukelj.

Na pogajanjih so predstavniki vlade sindikatom po besedah glavnega tajnika Sviza ves čas dopovedovali, da bi morali imeti sindikati približevalni predlog, a po besedah Štruklja vladna stran ne razume, da je njihova zahteva za "umik standardov in normativov povezana s pristajanjem na nižanje plač, ki bo v šolstvu bistveno večje kot kje drugje". V zvezi s tem jim je po Štrukljevih besedah Škrinjarjeva sicer danes povedala, da nima mandata za umik predlaganih normativov in standardov.

Pogajanja o normativih se nadaljujejo v četrtek

Z ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, kjer so potekala današnja pogajanja, pa so v sporočilu za javnost zapisali, da Škrinjarjeva ob koncu pogajanj z zadovoljstvom ugotavlja, da so tokrat vendarle stekla pogajanja o normativih. Pojasnjujejo tudi, da je ministrstvo v znak približevanja umaknilo ukrep povečanja števila učencev v razredu osnovne šole (OŠ) z 28 na 30.

Pogajanja o normativih naj bi se po današnjem dogovoru nadaljevala v četrtek ob 10. uri. Štrukelj pa je do zdaj že večkrat povedal, da so zaposleni v izobraževanju pripravljeni pristati na znižanje plač, nikakor pa ne mislijo popustili pri standardih in normativih.

Glede pogajanj v podskupini, ki se pogaja o plačah v javnem sektorju, je Štrukelj, ki vodi tudi Konfederacijo sindikatov javnega sektorja Slovenije, povedal, da pisnega predloga vlade, ki ga je obljubila v ponedeljek, danes do 16. ure še niso prejeli. Naj bi se pa pogajanja o tem nadaljevala v sredo ob 14. uri, vendar ne na vladi kot do zdaj, ampak na ministrstvu za pravosodje in javno upravo, je povedal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.