Slovenija
27 ogledov

Nadaljuje se sojenje v zadevi Patria, za Wolfa zahetvajo pripor

sojenje patria Boštjan Tacol
Vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc je v začetku današnjega nadaljevanja sojenja v zadevi Patria predlagal, naj sodišče obtoženemu Walterju Wolfu odredi pripor. Ferlinc meni, da bi Wolf lahko pobegnil. Obramba bo na predlog odgovorila v osmih dneh, nato bo sodišče o predlogu odločilo.

Walterja Wolfa tudi danes ni bilo na sodišče, njegov zagovornik Andrej Kac pa je pojasnil, da je Wolf prejšnji četrtek odpotoval domov v Kanado in ne ve, kdaj se vrne. Ferlinc je zato opozoril, da se Wolf sodnega postopka ne udeležuje, hkrati pa svojih izostankov ne opravičuje.

Wolfa po Ferlinčevem mnenju v nasprotju z drugimi obtoženimi nič ne veže na Slovenijo, saj ima več državljanstev, številni izostanki pa da kažejo, da bi lahko pobegnil.

Kac se s tožilčevimi navedbami ni strinjal in je poudaril, da ni zakonskih pogojev za tak ukrep. Ker je tožilstvo vložilo pisni predlog, bo tudi obramba po pojasnilu odvetnika Kaca pisno odgovorila v osmih dneh.

Janša se je opravičil

Od petih obtoženih se današnje obravnave udeležujeta le dva, nekdanji prvi mož HSE Jože Zagožen in lastnik Rotisa Ivan Črnkovič. Predsednik vlade Janez Janša se je opravičil "zaradi nujnih in neodložljivih sestankov v zvezi s pripravo na sejo vlade ter pomembnosti te seje". Z istim opravičilom je napovedal tudi izostanek na torkovi obravnavi, ko je napovedano zaslišanje predstavnika Patrie za Slovenijo Reija Niittynena. Obtoženi Anton Krkovič opravičila ni posredoval.

Današnja obravnava se sicer nadaljuje s pričanjem nekdanjega izvršnega podpredsednika Patrie Vehicles Heikkija Hulkkonena, ki je na zaslišanju septembra povedal, da je sam odločal o izboru lokalnega zastopnika, za Rotis pa se je odločil, ker se je na podlagi različnih poizvedovanj izkazalo, da so sposobni izpeljati projekt in so najboljša izbira. Je pa obenem izpostavil, da sicer ne ve, ali je imel Rotis politično podporo, vendar je po njegovi predstavi podjetje Rotis "eden od kriterijev, ki jih je potrdila vlada".

Naj vas spomnimo

Sojenje Janezu Janši, Jožetu Zagožnu, Antonu Krkoviču, Ivanu Črnkoviču in Walterju Wolfu se je na Okrajnem sodišču v Ljubljani začelo 5. septembra lani. Obtožni predlog jih bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov patria. Vseh pet očitke zanika.

Komentarjev 5
  • Trsten 13:06 09.oktober 2012.

    Pojdi na ulico in mahaj z zastavo z rdečo zvezdo. Te bomo lažje odkrili in ti pomagali, da spregledaš to udbomafisjsko dejavnost, kot največje zlo za Slovenijo.

  • jaki 08:08 09.oktober 2012.

    da se preveč ne ponavjam-tebe bi morali zagnat, ko si se skotil!

  • Darko 15:30 08.oktober 2012.

    danes, 09:09to je bolano, še enkrat nisi z argumenti komentiral. Samo svoje komplekse zdraviš in si nestrpen do drugih, pravzaprav se obnašaš kot en žleht otrok.