Slovenija
37 ogledov

Nadgradili bi omrežje in obrnili trend padanja naročnikov

telekom slovenije Anže Petkovšek
Britanski investicijski sklad Cinven želi Telekom Slovenije razviti v smeri "slovenskega šampiona" - kot neodvisno slovensko podjetje, ki zagotavlja visoko kakovostne izdelke in storitve svojim strankam, pravijo njegovi predstavniki.

Po njihovi oceni Telekom Slovenije predstavlja privlačno investicijo, ki hkrati prinaša številne izzive, s katerimi so se v Cinvenu zaradi izkušenj v telekomunikacijskemu sektorju že srečali.

Ne želijo pa komentirati vrednosti večinskega deleža v družbi oziroma vrednosti nakupa 100-odstotnega deleža podjetja. Neuradno naj bi za delnico ponudili med 115 in 120 evrov, kar je veliko manj od izkupička, ki si ga s prodajo obeta država.

biznis 01.04.2008 Telekom stavba, Bavarski dvor, Ljubljana, foto: Bostjan Tacol | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

Cinven nadaljuje pogovore s Slovenskim državnim holdingom njihovimi svetovalci glede ponudbe.

"Telekom Slovenije je podjetje, ki mu Cinven lahko pomaga do uspešnega poslovanja in boljše konkurenčnosti na trgu. Z obsežnimi investicijami želimo ponovno okrepiti položaj Telekoma Slovenije na trgu," je povedal partner v Cinvenu Nicolas Paulmier.

"Na ta način lahko prispevamo k izboljšanju konkurenčnosti Slovenije v regiji in širše v Evropi. Iz Telekoma Slovenije želimo narediti dolgoročno uspešno zgodbo, ki bo služila kot primer dobre prakse in zgled za privlačnost Slovenije med mednarodnimi investitorji," je še dodal.

Nadgrajevali bi v omrežja Telekoma

telekom slovenije | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Cinven namerava občutno vlagati v nadgradnjo omrežja, zaustaviti padanje prihodkov podjetja, jih stabilizirati in nato dolgoročno povečevati, so danes sporočili iz sklada.

Med drugim nameravajo povečati obseg investicij v optična omrežja, kar bo omogočilo hitre širokopasovne povezave v vsej fiksni mreži Telekoma Slovenije. Povečati nameravajo tudi pokritost omrežja 4G v mobilnem omrežju Telekoma Slovenije, s ciljem doseči 90-odstotno pokritost prebivalstva.

Poleg tega načrtujejo investicije v prodajne kanale in storitve za naročnike Telekoma Slovenije, s čimer želijo obrniti trend upadanja tržnega deleža, hkrati pa optimizirati procese v Telekomu ter s tem izboljšati izdelke in storitve.

V evropske družbe vložili že deset milijard

Zasebna naložbena družba Cinven je po lastnih navedbah eden od vodilnih investitorjev na področju telekomunikacij v Evropi, pri čemer vrednost transakcij presega deset milijard evrov.

Cinven je vodil konsolidacijo na telekomunikacijskih trgih v Franciji in na Nizozemskem, kjer je obsežno vlagal v nadgradnjo omrežij v svojih telekomunikacijskih podjetjih.

V obeh primerih je Cinven po zaključku nadgradnje omrežij iz investicij izstopil preko javne izdaje delnic na organiziranem trgu. Delež v francoskem podjetju Numericable je Cinven prodal po desetih letih, iz nizozemskega operaterja Ziggo pa je lastniško izstopil po sedmih letih.

"Imamo odgovoren pristop do podjetij v našem naložbenem portfelju, njihovih zaposlenih, dobaviteljev in lokalnega okolja," še poudarjajo v britanskem skladu. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.