Slovenija
77 ogledov

Nadomestila: plača za nedelo

gjerke%C5%A1 Žurnal24 main
Od nekdanjih ministrov Pahorjeve vlade denarno nadomestilo prejema le še Henrik Gjerkeš. Kot je znano, se je nadomestilu danes odpovedala Duša Trobec Bučan.

Vlada Boruta Pahorja se je morala poleg gospodarske krize v zadnjih dveh letih in pol soočati tudi z odstopi ministrov. Do danes so tako odstopili Zlata Ploštajner, Karl Erjavec, Milan Pogačnik, Borut Miklavčič, Matej Lahovnik, Henrik Gjerkeš in nazadnje Duša Trobec Bučan.

Že v ponedeljek pa bi lahko odstopil še Roko Žarnič, dan pred referendumom pa še Gregor Golobič. Vprašanje prejemanja enoletnega denarnega nadomestila po prenehanju mandata bo tako v naslednjih mesecih še vedno aktualno.

Nadomestilo prejemali trije ministri
Prejemanje plače po odstopu sta do zdaj izkoristila Erjavec in Pogačnik. Na mesec sta tako oba prejemala okoli tri tisoč evrov neto plače. Prvi do februarja letos, drugi do decembra lani.

"Jaz sem bil dva mandata minister, vmes sem bil še državni sekretar. Ne vem, zakaj bi se temu odpovedal. Po dvanajstih letih službovanja v vladi," je za zurnal24.si dejal Erjavec, ki je trenutno zaposlen v stranki.

Do konca tega leta lahko, če vmes ne bo našel nove službe, nadomestilo plače prejema tudi predhodnik Trobec Bučanove Henrik Gjerkeš. Na mesec slednji prejema 2700 evrov denarnega nadomestila.

Enoletno prejemanje plače po odstopu (nekaj manj kot 3000 evrov neto) je želela sprva izkoristiti tudi Trobec Bučanova, a si je premislila. Sporočila je namreč, da se slednjemu odpoveduje.

Rešitev: sprememba zakona
Pravica do prejemanja denarnega nadomestila po prenehanju funkcije se zdi marsikomu v času, ko ljudje izgubljajo službe, pretirana. Kot so v torek sporočili iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je "absolutno nesprejemljivo", da ima minister, ki je funkcijo opravljal tri mesece in odstopil, pravico do nadomestila plače, in to do dvanajst mesecev.

Vlada Janeza Janše

Od ministrov v vladi Janeza Janše je nadomestilo po prenehanju mandata do konca avgusta 2009 prejemalo osem ministrov.

Štirje ministri so nadomestilo prejemali do februarja 2009, do julija 2009 pa le en minister.

Medtem pa se želi delavcem, "ki po več desetletij opravljajo delo na istem delovnem mestu za mizerne plače", znižati odpravnine, skrajšati odpovedne roke ter znižati ali odpraviti še druge, iz dela pridobljene pravice.

A problem bi bil lahko rešljiv le, če bi bilo dovolj politične volje za spremembo omenjenega zakona. Kot namreč pravi Erjavec, imajo škarje in platno v rokah poslanci.

"Zakon naj spremenijo, saj bo ta problem nastopil po volitvah. Bomo 60 ljudi takrat kriminalizirali, da jemljejo nekaj, kar jim pripada?" se je ob tem še vprašal nekdanji minister.

Ali so se poslanci in tudi ministri pripravljeni odpovedati temu privilegiju, pa je že drugo vprašanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.