Slovenija
14 ogledov

Nadomestilo za plačo še tri mesece

Kanglerju plača še tri mesece, mestni svet o samorazpustitvi na bo glasoval.

Mariborski mestni svetniki so začeli sejo. Seznanili so se z odstopom Franca Kanglerja. Brez razprave ter s 24 glasovi za in tremi proti so Kanglerju, ki je mesto vodil šest let, odobrili prošnjo za prejemanje nadomestila plače še tri mesece po odstopu.

Niso pa izglasovali predloga Gregorja Jagra, ki je predlagal razpravo o samorazpustitvi mestnega sveta.

Komunalne storitve se (zaenkrat) ne bodo podražile

Na dnevni red so svetniki uvrstili sklep o zamrznitvi cen komunalnih storitev. Pred kratkim je namreč zelo razburkalo mariborsko javnost, da naj bi Nigrad dvignil položnice za 77 %.

Toda kmalu po začetku seje so svetniki odločili, da se cene komunalnih storitev zamrznejo. Sklep določa, da se cene komunalnih storitev obveznih občinskih gospodarskih služb varstva okolja zamrznejo do 31. marca letos.

"To je politična odločitev," pravi o odločitvi za zamrznitev cen Vili Eisenhut, direktor Urada za komunalno direkcijo. Zamrznitev so predlagali predstavniki Klubov mestnih svetnikov.

V Mariboru so predlog novih cen sprejeli že maja lani. Cene bi se za gospodinjstva dvignile za 4,4 odstotka za pitno vodo in 16,8 odstotka za odvoz odpadkov, najbolj pa bi se podražilo ravnanje z odpadnimi vodami, in sicer za 70 odstotkov.

Odstopilo jih je sedem, napovedani še trije

Današnje seje se je udeležilo 30 od skupno 45 članov mestnega sveta. Med odsotnimi ni bilo sedem mestnih svetnikov, ki so že pred časom podali odstop.

Doslej so odstopili štirje mestni svetniki SD, Tomaž Orešič (LDS), Janja Vidmar, samostojna svetnica, in Srečko Zorko iz Županove liste.

Po današnji seji naj bi odstopno izjavo podali še Melita Cimerman, Zeleni Slovenije, iz Kluba samostojnih svetnikov pa Gregor Jager in Melqart Mohamad Berro; zaradi nezdružljivosti funkcij  odstopa tudi mag. Božidar Pučnik, Stranka mladih – Zelene Evrope (SMS Zeleni).

Poudarjali pomembnost sprejetja občinskega proračuna

Preostali mestni svetniki so v izjavah za medije pred začetkom seje znova izpostavljali nujnost sprejetja občinskega proračuna za leto 2013. Svetniška skupina SDS je tudi zahtevala, da občinska uprava mestni svet seznani s tem, kako daleč je priprava proračuna.

Prvo branje proračuna se neuradno napoveduje za konec tega meseca. Če bi mestni svetniki danes odstopili, bi nadomestne volitve za župana in člane mestnega sveta še lahko bile hkrati, predvidoma 17. marca.

Policisti pozivajo k mirnim protestom

Pred novim protestnim shodom policisti vse udeležence znova pozivajo, naj pravico do javnega zborovanja in izražanja svojih stališč uveljavljajo mirno in strpno, v dobrobit vseh, ki bodo tistem času na istem prostoru, in prebivalcev v okoliških stavbah.

"V skrbi za njihovo varnost jim svetujemo, naj bodo tudi sami pozorni na posamične dogodke, ki bi jih lahko ogrozili ali poškodovali (npr. metanje nevarnih predmetov, pirotehničnih izdelkov, nevarnih snovi). V takšnih primerih, še posebno pa ob hujših in množičnih kršitvah, jim priporočamo, da se umaknejo na varno. Najbolje, da po najkrajši poti zapustijo prostor shoda," so zapisali v sporočilu za javnost.

Današnji protest je napovedan ob 16.30 pred občinsko stavbo. Na 5. mariborski vstaji bodo protestniki vnovič zahtevali, da poleg župana odstopijo še mestni svetniki.

Komentarjev 1
  • ennanova 19:44 07.januar 2013.

    Ob protestih - Neposredna demokracija zdaj!http://za-misli.si/subkultura/718-ob-protestih-neposredna-demokracija-zdaj