Slovenija
49572 ogledov

Nadpovprečno toplo. Kako pa kaže za zimo?

Zbiljsko jezero, zima, Medvode, klop, sneg, sprehod M. Ha.
Začetek jeseni pri nas nadpovprečno topel. Kako pa bo naprej?

"Sezonska napoved evropskega modela za letošnjo zimo, ki je bila osvežena pred dnevi je še nekoliko toplejša od septembrske. Če bi se uresničila napoved bi bila to ena najtoplejših zim pri nas od začetka meritev," so uvodoma zapisali v zadnji srednjeročni napovedi na Facebook stranu Ciklon.si. "Kanadski model pa kaže še naprej hladno in razmeroma sneženo zimo," so še dodali. 

"Izjemno pomembna pri sezonskih napovedih je temperatura morja v Pacifiku. Kot vemo, imamo v Pacifiku nino regije od 1-4, najmanjše območje je 1+2, tik ob perujski in ekvadorski obali v Južni Ameriki. In ecmwf se pri tem razlikuje od Kanadčana. Kanadčan ima za DJF bistveno hladnejše morje kot ecmwf in toplejše morje v osrednjem Pacifiku. Kanadčan je zato precej bližje El Niño tipa modoki, ki naredi tako v ZDA kot nad Evropo precej drugačno zimo od močnega El Niño, kot je bil v zimah 1982/83, 1986/87, 1987/88, 1991/92, 1997/98 in 2015/16. Napoved CFS-ja je podobna kot CANSIPS, temperatura morja na območju 1+2 se bo še naprej zmanjševala. Na območju 3.4 pa bo začela padati predvsem v drugi polovici zime in naslednje poletje El Niño po vsej verjetnosti ne bo več. Zato ima tudi CFS podobno kot CANSIPS podobne anomalije in je bistveno hladnejši zlasti nad Srednjo in južnim delom Evrope kot ecmwf. Za vsem skupaj pa stoji indeks MEI in tukaj najdemo najbližje analoge, ki so podobni trenutnim izračunom. Najbližje so leta 2006, 2009 in 2018. Pri sezonskih napovedih sam uporabim tudi sončno aktivnost in qbo, ki je zelo pomembna, letos, kot sem že napisal, sončna aktivnosti ni najbolj ugodna za vdore hladnejšega zraka v zmerne geografske širine," dodaja vremenoslovec s Ciklon.si.

Vremenske fronte bodo ta teden potovale severno ali vzhodno od Alp, opisujejo pri Ciklon.si. "V torek bo lahko ob nekoliko hladnejšemu zraku v višinah nastalo nekaj krajevnih ploh. Že v četrtek bo nova vremenska fronta potovala v pasu od Francije, Nemčije, Poljske, ki pa na vreme pri nas ne bo vplivala, saj bodo v višinah pihali zmerni vetrovi severozahodnih smeri. S ponedeljkom, 16. oktobra, bi se lahko vreme obrnilo v jesensko z več spremenljivosti, hladnejšim vremenom in padavinami, vendar je še predaleč za resno napoved," so o vremeni pri nas še dodali v srednjeročni napovedi na Ciklon.si.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Kmodri 15:36 09.oktober 2023.

    Bolj topla zima, manj drv za kurjavo, manj onesnažen zrak!

  • Avatar Zoran
    StarMačk 11:43 09.oktober 2023.

    Super, avtor piše o vsem, samo na preprosto vprašanje iz naslovnega stavka ne odgovori!? No, vsaj s preprostim odgovorom, kot je preprosto postavljeno vprašanje, ne! Zdaj pa vsi raziskovat kakšne so bile zime v letih 19... do 20..., da boste ...prikaži več imel še manj pojma kakšna zima se nam obeta. Edino relevantno je, da koledarska zima bo! Kakšna? "Pitaj boga"! Znani ljudski vremenar pravi, da se obeta bela in huda zima, študija, opravljena na osnovi računalniških simulacij, nam obeta nekaj čisto drugega!?

  • Ocvirke 11:15 09.oktober 2023.

    A je kakšna razlika v primerjavi z veseljakom, ki je razlagal modrosti iz pratke in se skliceval na svetnike...je ! Ta še bo kaj prav ugano.