Slovenija
8 ogledov

Nadpovprečno veliko raka

Na novogoriškem zavodu za zdravstveno varstvo opozarjajo na povečano čezmerno pr Žurnal24 main
Zdravje. Prebivalci Goriške ogrožena skupina. Pogosteje zbolijo za rakom.

"Prebivalci Goriške regije so v primerjavi s prebivalci Slovenije ogrožena skupina, kar se odraža v visokem deležu starejšega prebivalstva, ki se še povečuje, večji umrljivosti zaradi bolezni obtočil in rakavih obolenj ter večji obolevnosti za rakom kot v Sloveniji nasploh," ugotavljajo na Zavodu za zdravstveno varstvo Nova Gorica, kjer so zato pripravili strategijo za zmanjševanje neenakosti v zdravju.

Kot še ugotavljajo, se je incidenca raka v 10-letnem obdobju v regiji povečala za 27 odstotkov pri moških in za 29,6 odstotka pri ženskah. V primerjavi s Slovenijo v regiji izstopajo rak dojke pri ženskah, rak pljuč pri moških ter rak debelega črevesa in danke pri obeh spolih.

Dve tretjini predebeli
Na zavodu opozarjajo, da ima po ugotovitvah raziskave iz leta 2008 skoraj 70 odstotkov odraslih v regiji čezmerno telesno težo, petina jih je premalo telesno dejavna, 44 odstotkov odraslih redno pije alkoholne pijače, slaba petina pa se jih pogosto počuti napete ali pod stresom.

V regiji je slabši tudi dostop do zdravstvene oskrbe, čeprav bo zaradi neugodnih trendov potreba po zdravstvenih storitvah vse večja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.