Slovenija
12 ogledov

Nadstandard z napako

"Če so uporabniki to možnost imeli vsa leta, zdaj pa je naenkrat nimajo več, to Žurnal24 main
Bazen v ZD. Tudi letos z izgubo. Župani glede sofinanciranja zadržani.

Bazenu v Zdravstvenem domu (ZD) Kranj še vedno grozi, da ga bodo zaradi nezadostnega financiranja in izgube zaprli. Osnovno zdravstvo Gorenjske (OZG) bi manjkajoča sredstva zagotovilo s sofinanciranjem občin ustanoviteljic, katerih župani pa so do predloga večinoma zadržani.

Letošnja izguba bazena v ZD Kranj je 68.724 evrov. OZG predlaga, naj Mestna občina Kranj prihodnje leto za delovanje bazena prispeva 33 tisoč evrov, Šenčur dobrih pet tisoč, Cerklje štiri tisoč, Naklo tri tisoč ... in OZG dobrih 20 tisoč evrov.

Pritiski na občine
Ohranitvi bazena, za katero bi Kranj prihodnje leto prispeval 33 tisoč evrov, je še najbolj naklonjen novoizvoljeni župan Mohor Bogataj. V petek je bil sicer nedosegljiv, je pa pred volitvami na spletni strani zapisal, da “ne bi nikoli pristal na likvidacijo za rehabilitacijo tako koristnega objekta. O čem takem lahko razmišljajo samo tisti, ki jim je osnovni motiv dobiček.”

Preddvorski župan Miran Zadnikar se o finančni shemi v petek ni želel opredeliti. “Težko odgovorim. Dodatnih stroškov se izogibamo. Pritiskov na naš proračun je ogromno, po drugi strani nam pa sredstva ves čas zmanjšujejo,” je pojasnil. Pričakuje sestanek županov. “Če bodo vsi za, bomo pristopili, ampak zelo neradi,” je priznal.

Sestanek pričakuje tudi cerkljanski župan Franc Čebulj. “Sem proti takim pritiskom. Občine absolutno niso pristojne za financiranje, sicer naj ga odprejo za vse prebivalce,” je dejal. Predlaga tudi, naj bazen v ZD Kranj poskusijo ponuditi koncesionarju.

Šenčurski župan Miro Kozelj mnenja glede bazena še ni oblikoval, prepričan pa je, da bi morala odgovornost za financiranje prevzeti država.

Na plečih ustanoviteljev
Direktor OZG Jože Veternik upa, da bo sestanek na ravni županov, na katerem bodo ugotovili interes za ohranitev bazena, še novembra. “Smo edini v Sloveniji, ki v ZD izvajamo to dejavnost,” je povedal in poudaril, da te storitve zavod za zdravstveno zavarovanje ne priznava. “Gre za nadstandard, ki naj bi ga pokrili solastniki oziroma občine,” je dodal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.