Slovenija
101 ogledov

Nadzidek kar na črno

Vlasta Ledi nas je opozorila na samovoljno in nezakonito ravnanje svojega soseda Žurnal24 main
Apartmaji Slavnik. Dela potekajo brez gradbenega dovoljenja. Zakaj soglasje ZVKDS?

 "Investitor v starem mestnem jedru Kopra, ki je varovano območje, tik ob Taverni že dlje časa brez gradbenega dovoljenja nadgrajuje hišo," nas je obvestila Vlasta Ledi, ki ima kot soseda v postopku status stranske udeleženke.

Zadevo smo preverili na Upravni enoti (UE) Koper. Decembra je UE z odločbo zavrnila zahtevek investitorke Andreje Brezar za izdajo gradbenega dovoljenja za nadzidavo in spremembo namembnosti objekta iz poslovno-stanovanjskega v turističnega, čeprav se ta dejavnost v njem že izvaja. Vzrok? Investitorka ni imela soglasja mestne občine za uporabo javne površine – in je še vedno nima.

Za investicijo naj bi sicer stal njen oče Viktor Brezar, kranjski podjetnik, javnosti znan iz zgodbe o propadli Slovenski hranilnici in posojilnici, kjer je bil član pozneje ovadenega upravnega odbora. Naš klic ga je presenetil. Nelagodno nam je dejal, da bodo delo nadaljevali, ko bodo dobili dovoljenje.

Odlok o PUP
Posegi v mestnem jedru Kopra. "Spreminjanje gabaritov ni dovoljeno, ker tako uničimo značilno plastičnost in razgibanost mestnega organizma ter strukturo pozidave," pravi 7. člen.

Na črno tudi apartmaji?
Po besedah Bojana Žiberne z UE je investitorka januarja znova podala vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja. Ker pa so bila na objektu med tem že izvedena nekatera dela, je UE izdala odločbo o odmeri nadomestila za degradacijo in uzurpacijo prostora. Plačilo nadomestila je eden od pogojev za izdajo gradbenega dovoljenja, za kar UE postopek vodi naprej. Gradbeni inšpektor kljub prijavi Ledijeve še ni ukrepal. Se torej obeta legalizacija za nazaj? "To bo odvisno od več pogojev," je bil kratek Žiberna.

Na vprašanje, ali ima lastnik dovoljenje za turistično dejavnost, pa je dejal, da mora po ukinitvi obratovalnih dovoljenj ponudnik sam preveriti, ali izpolnjuje pogoje. Na tržnem inšpektoratu so nam zagotovili, da bodo opravili pregled.

Gabariti se ne spreminja
Območna enota Piran Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) je investitorju sicer izdala kulturnovarstveno soglasje za nadzidavo objekta, čeprav odlok o prostorskoureditvenih pogojih (PUP) za posege v mestnem jedru Kopra spreminjanje gabaritov načeloma prepoveduje. Ledijeva je zato vložila zahtevo za obnovo postopka in razveljavitev soglasja. Za pojasnila, zakaj so izdali soglasje in ali bodo postopek obnovili, smo zaprosili tudi ZVKDS, a odgovorov še nismo dobili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.