Slovenija
34 ogledov

Nadzor brezzobih tigrov

Krajanu z Visokega meteorne vode ob vsakem večjem nalivu poplavijo dvorišče. Nav Žurnal24 main
Inšpekcijski nadzor. Medobčinski inšpektorat pod drobnogledom inšpektorata za javno upravo.
Odločbe in pozive Mika izpolnjujemo. Konec koncev, če se ne bomo mi držali tega, kdo pa se bo?
Miro Kozelj, župan Občine Šenčur

Republiški inšpektorat za javno upravo bo na pobudo krajana z Visokega na Medobčinskem inšpektoratu Kranj (Mik) opravil inšpekcijski nadzor. Preveril bo domnevne kršitve uredbe o upravnem poslovanju.

Nezadovoljiv odziv občine
Krajan z Visokega je pred leti opozoril na uzurpacijo občinskih poti, nezakonito odlagališče na občinskem igrišču na Visokem in še posebej na neurejenost meteornih voda, ki poplavljajo njegovo dvorišče. Nezadovoljen z odzivom šenčurske občinske uprave je zadevo prijavil Miku, a tam so junija 2009 dva pomisleka zavrnili, glede meteorne vode pa šenčurski občini predlagali, naj s krajanom poišče rešitev. Težava še danes ni odpravljena.

Inšpektorji brezzobi tigri

Krajan je prepričan, da primer razkriva hudo pomanjkljivost v delu Mika – podrejenost občinam ustanoviteljicam. "Občina Šenčur je z neupoštevanjem predlogov dosegla, da so inšpektorji do nje kot brezzobi tigri," pravi. Nezadovoljen z razvojem, še posebno ker inšpektorat ni izdal nobene odločbe, se je še istega leta obrnil na inšpektorat za javno upravo.

Redna oblika dela?
Nadzor
. Na Miku predvidevajo, da gre pri napovedanem inšpekcijskem nadzoru za redno obliko dela pristojnega inšpektorata za javno upravo. Iz odgovora inšpektoratu tega ni slutiti, saj pravijo, da gre v primeru inšpekcijskega nadzora domnevnih kršitev določb uredbe o upravnem poslovanju s strani vodstva Mika za resen postopek.

Dve pobudi
"Upravna inšpekcija je januarja lani od Mika zahtevala ukrepe in odzivno poročilo," pove krajan. Ker se tudi po tem ni zgodilo nič, je na inšpektorat za javno upravo vložil novo pobudo, hkrati pa se je po pomoč obrnil tudi na informacijsko pooblaščenko, saj želi vso dokumentacijo o reševanju tega primera. "Zanima me, kakšen je njihov izgovor, da se ni nič premaknilo," pravi.

Niso seznanjeni
Na Miku pravijo, da z namero inšpektorata za javno upravo o inšpekcijskem pregledu niso seznanjeni, prav tako ne poznajo razloga. So pa potrdili, da so prejeli zahtevo po odzivnem poročilu v zvezi z odtekanjem meteorne vode z zemljišča v lasti Občine Šenčur, in hkrati zatrdili, da so ga že pripravili, v njem pa zapisali, kateri ukrepi so bili predlagani za odpravo nepravilnosti. Za podrobnejše informacije so nas naslovili na Občino Šenčur.

Obljubljajo letos
Šenčurski župan Miro Kozelj zatrjuje, da odločbe in pozive Mika izpolnjujejo. "Konec koncev, če se ne bomo mi držali tega, kdo pa se bo? Nam pa inšpekcija ne more naložiti nekaj, kar ni naša pristojnost," pravi in spomni, da je cesta državna, vplivi pa njen problem. Kozelj ob tem poudarja, da se je občina s krajanom že večkrat pogovarjala in napovedala, da bo ukrepala. "Mi smo obljubili, da bomo problem rešili še letos, in obljubo bomo držali," pravi. Krajan odgovarja, da obljubam ne verjame več. "Dokler bager ne bo stal, jaz ne bom odnehal," sklene.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.