Slovenija
31 ogledov

Nadzor: CSD brez greha

Inšpekcija. Mesece pregledovali skrbništva, novih kaznivih dejanj niso našli.

Sociala. “V 62 centrih za socialno delo (CSD) socialna inšpekcija ni ugotovila ravnanj, ki bi vsebovala elemente kaznivih dejanj,” piše v poročilu socialne inšpekcije, včeraj objavljenem na spletni strani inšpektorata za delo.

461 skrbniških zadev nad osebami, ki zase ne morejo skrbeti same, od skupaj 1.124 je pregledala socialna inšpekcija.

Ta je nadzor nad skrbništvom zahteval po tem, ko smo septembra v Žurnalu24 razkrili, da je zdaj že nekdanji socialni delavec Matjaž Ogorevc ogoljufal nekaj svojih varovancev, tako da si je prilastil vsaj dve nepremičnini in najemnine.

Brez nakazila najemnine
Inšpekcija je nadzor opravila prek pridobljene dokumentacije in ugotovila, da v dveh zadevah CSD ne razpolaga z dokumentacijo, da se skrbniške naloge opravljajo v skladu z zakonom in pravilnikom. V eni je bilo ugotovljeno, da CSD (ne navaja se, kateri) nima dokazil o nakazovanju najemnine na varovančev osebni račun.

Neznanje je razumljivo
V nekaj primerih so inšpektorji ugotovili, da so se posamezne sodne cenitve varovančevega premoženja bistveno razlikovale – v enem primeru celo 2,65-krat. “Ker CSD razumljivo ne razpolaga z ustreznimi znanji, je v takšnih situacijah možno nenamerno oškodovanje varovanca,” ugotavlja poročilo. Je pa inšpekcija ugotovila ravnanja, ki zvišujejo tveganje za oškodovanje varovancev – to so pomanjkljivo opredeljene naloge skrbnikov, prav tako pa ni določenega načina za preverjanje skrbnikov. V nekaj primerih so skrbniki za poseben primer v celoti prevzeli “zastopanje” varovanca, ki mu ni bila odvzeta poslovna sposobnost. Ker ni predpisov, ki bi določili višino nagrade za uspešnost skrbnika (ponekod so tudi tisoč evrov, večinoma pa gre za simbolične zneske), inšpekcija predlaga določitev višine nagrad pa tudi izobraževanje socialnih delavcev s področja dedovanja, zakona o kmetijskih zemljiščih in denacionalizacije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.