Slovenija
80 ogledov

Nadzor na 63 semaforjih

Tomaž Vrčko Nino Verdnik
MOM. Občini novi semaforji z radarji. Iskri Sistemom denar od prekrškov.

“Za prekrške bo pristojno mestno redarstvo, izkupiček od kazni pa si bomo razdelili z Mestno občino Maribor (MOM),” je povedal Tomaž Vrčko iz podjetja Iskra Sistemi.

To podjetje bo v štirih letih prek javno-zasebnega partnerstva (JZP) posodobilo in financiralo dotrajan semaforski sistem v MOM. Projekt je v celoti ocenjen na slabih 30 milijonov evrov.

Radarji in nadzor

Z novimi semaforji pa bo – na nekaterih križiščih v Mariboru že od junija – vzpostavljenih 23 sistemov za ugotavljanje hitrosti in vožnje v rdečo luč ter 40 sistemov samo za ugotavljanje vožnje v rdečo luč.

Večino denarja od prekrškov, v prvih šestih letih kar 92 odstotkov od zaračunane kazni za prekršek, se bo prek mestnega redarstva steklo na račun podjetja Iskra Sistemi. JZP bo sklenjeno za deset let z možnostjo podaljšanja za pet let.

“Zgodovinski sistem”

“Naš semaforni sistem je dotrajan in zgodovinski. Nekateri semaforji so stari več kot 40 let. Rezervnih delov skoraj ni več mogoče dobiti. Posodobitev je nujna,” je povedal Vili Eisenhut, direktor urada za komunalo, promet in prostor na MOM.

Komentarjev 3
  • Vladimir Mikek 13:26 21.december 2015.

    Saj vsak dela po svojih zmožnostih, nič narobe... Ampak, kdor je sposoben urejati deloavanje semaforov, bi moral biti dovolj inteligenten, da bi se takele nelogičnosti ne dogajale (10 sekund v vsaki minuti - 17% izguba časa!) : https://www.youtube.com/watch?v=F2NcqDBX1fE

  • puys 10:49 18.april 2012.

    To je edini pravi način dela. Čim manj strškov na plečih državljanov, tem bolje.

  • maneken 08:18 18.april 2012.

    še en primer, da ta prometna blaznost (in kaos) pri urejanju prometa v tej Blatni dolini, nima meja. Res šolski primer, kako volunterji in nepremišljeni ljudje pridejo do pravih mest, da lahko vplivajo na pomembna področja ...kot je npr. promet.