Slovenija
6 ogledov

Nadzor na smučiščih

(Foto: Andraž Sodja) Žurnal24 main
Smučišča odprta – žičnice varne. Na belih strminah bodo za varnost skrbeli nadzorniki smučišč, policisti bodo preverjali le še alkoholiziranost. Kazen 200 evrov.

"Na podlagi do sedaj opravljenih inšpekcijskih pregledov ugotavljamo, da upravljavci pravočasno opravljajo vzdrževalna dela in preglede naprav," je na današnji novinarski konferenci dejal Jurij Kos s prometnega inšpektorata.

V Sloveniji imamo 289 žičniških naprav – 219 vlečnic in 70 žičnic, njihova povprečna starost je 27 let. Na prometnem inšpektoratu pri ministrstvu za promet glede na do sedaj opravljene inšpekcijske preglede ocenjujejo, da bodo upravljavci ''uspeli zagotoviti ustrezno varnost prevoza potnikov z žičniškimi napravami''.

Redni inšpekcijski pregledi naprav in smučišč
Po besedah glavnega inšpektorja na prometnem inšpektoratu Kosa bo inšpektorat kontroli dovoljenj za obratovanje žičniških naprav, izvajanju rednih pregledov in vzdrževalnih del tudi letos dajal velik poudarek, prav tako pa bo preverjal strokovno usposobljenost vodij obratovanj, njihovih namestnikov in ostalega obratovalnega osebja, pod drobnogled pa bo vzel še obratovanje in vzdrževanje žičniških naprav.

Sedem inšpektorjev bo skrbelo tudi za nadzor smučišč. Pregledovali bodo izvedbo zaščite neprilagojenih mest, oznake na smučarskih progah, vstopna in izstopna mesta naprav, informativne table, ustrezno število nadzornikov in reševalcev.

Aktivni bodo tudi nadzorniki in policisti
Po zakonu o varnosti na smučiščih, ki je v veljavi od leta 2003, neposredni nadzor nad varnostjo in spoštovanjem reda na smučišču oziroma nad ravnanjem smučarjev izvajajo nadzorniki smučišč. Policisti tako ugotavljajo le še vožnjo smučarjev pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in psihoaktivnih zdravil ter opravljajo oglede nesreč na smučišču, v katerih so osebe hudo telesno poškodovane ali pa izgubijo življenje.

Če policisti ugotovijo kršitve, smučarju lahko prepovejo smučanje in mu odvzamejo smučarsko vozovnico, pri čemer smučar za tisti dan ne dobi povračila. Kršitelju lahko izrečejo tudi globo v višini 200 evrov.

Nadzor nad smučišči bodo izvajali občasno, pogosteje pa takrat, ko bo na smučiščih več gneče, ob koncih tedna, praznikih in šolskih počitnicah.

Nesreča ne počiva
Nesreče na žičniških napravah so dandanes predvsem posledica vremenskih pojavov, so še dejali sogovorniki. In spomnili, da sta bili v zadnjem obdobju odmevni dve nesreči (Mariborsko Pohorje) in da sta bili v obeh primerih podani kazenski ovadbi.

Hude telesne poškodbe na smučiščih so v zadnjih letih v upadu, leta 2006 jih je bilo na primer 79, nato vsako leto manj, lani 39. Prav tako policija v zadnjih letih ni zabeležila rasti števila kršiteljev, ki so smučali pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.