Slovenija
54 ogledov

Nadzor nad otroško srčno kirurgijo

Najdlje se še vedno čaka pri ortopedskih posegih, zlasti pri operacijah sklepov Žurnal24 main
Izredni nadzor nad programom otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana. Kdaj bodo objavljeni rezultati nadzora, še ni znano.

Izredni nadzor je Zdravniški zbornici Slovenije naložilo zdravstveno ministrstvo. Začeli ga bodo jutri, končali v nedeljo. Nadzor bo opravila komisija v sestavi slovenskega kirurga in pediatrinje ter še dveh nizozemskih kirurgov.

Pregledali bodo medicinsko dokumentacijo otrok, zdravljenih na področju otroške kardiokirurgije v letu 2012, ter po presoji opravili razgovore z vsemi sodelujočimi v programu. Z ministrstva za zdravje so sicer 12. junija sporočili, da bodo pozvali zbornico, naj razširi nadzor nad otroško srčno kirurgijo še na leti 2013 in 2014. A na zbornici pravijo, da uradnega dopisa s to zahtevo od ministrstva niso prejeli.

Zgodba z dolgo brado

Zgodba okoli otroške srčne kirurgije se sicer vleče že več let, ves čas pa udeleženi obračunavajo preko medijev. Potem ko je UKC Ljubljana konec leta 2007 po odhodu Vladimirja Sojaka ostal brez otroškega kardiokirurga, so pripeljali gostujočega izraelskega kirurga Davida Mishalyja.

V začetku leta 2012 je prišlo v javnost, da je UKC Ljubljana Mishalyju v štirih letih za operacije izplačal skoraj 1,3 milijona evrov bruto honorarjev. Pozneje so njegove honorarje znižali. Mishaly naj bi v dveh letih moral tudi izobraziti dva slovenska kardiokirurga, a se to do danes ni zgodilo.

Eden od kirurgov, ki ju je izobraževal, Janez Vodiškar je zaradi nesprejemljivega načina dela leta 2012 odšel v nemški Aachen, drugi slovenski kirurg Robert Blumauer pa od decembra v programu otroške srčne kirurgije ne sodeluje več, nedavno pa je na UKC zaradi pritiskov dal odpoved.

Po navedbah UKC se Vodiškar vrača v UKC, usposablja se tudi nov kirurg Miha Weiss. Nekaj časa so se za sodelovanje dogovarjali tudi z beograjskim kirurgom Igorjem Šehićem, a bo zaradi zapletov pri pridobivanju slovenske licence za delo dogovor verjetno padel v vodo. UKC je tudi v dogovarjanju za sodelovanje z otroškimi srčnimi kirurgi iz Padove ter iz Münchna.

Kdaj bodo znani rezultati izrednega nadzora, na zdravniški zbornici še ne vedo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.