Slovenija
67 ogledov

Nadzor nad zdravljenjem 14-letnega dečka še ni stekel

pediatrična klinika Saša Despot
Zdravniška zbornica še ni imenovala nadzorne komisije, ki bo preverila primer smrti 14-letnega dečka na pediatrični kliniki.

Predsednik odbora za strokovno-medicinska vprašanja pri Zdravniški zbornici Slovenije Borut Gubina ocenjuje, da bo nadzor nad primerom smrti 14-letnega dečka stekel tekom poletja. Nadzorna komisija še ni imenovana. Ker je slovenskih specialistov premalo, jih iščejo tudi v tujini. 

Sestava komisije za nadzor nad zdravljenjem 14-letnega dečka na pediatrični kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana septembra lani Zdravniški zbornici predstavlja velik izziv. "Zadeva je zelo specializirana. To v Sloveniji dela pet zdravnikov. Težko drug drugega nadzirajo," je dejal Gubina.

Čebašek-Travnik napovedala ugotovitve za jesen

Predsednica zdravniške zbornice Alenka Čebašek-Travnik je sredi junija sicer zatrdila, da so nadzorno komisijo za primer zdravljenja 14-letnega dečka že ustanovili in da se bo nadzor predvidoma začel še ta mesec, prve ugotovitve pa da bi bile lahko znane jeseni.

"Ne gre za to, da bi kdo ta postopek zavlačeval," je opozoril Gubina in dodal, da gre za postopek, ki traja dlje časa, tudi zaradi zapletenosti zadeve, in da mora ta biti izpeljan po protokolu.

Na Zdravniški zbornici Slovenije so v zadnjega pol leta prejeli več prijav glede zdravljenja na ljubljanski pediatriji. Poleg primera smrti 14-letnega dečka septembra lani, katerega lečeči kardiolog je bil Uroš Mazić, še primer zdravljenja dveletne deklice, prav tako so se odločili za ponoven nadzor nad zdravljenjem otroka v okviru programa otroške srčne kirurgije, potem ko so prejeli pismo starša tega otroka, ki je umrl v Izraelu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.