Slovenija
22 ogledov

Nadzor zaradi izbrisanih nič več okrepljen

ljubljana06.03.08, aleksander todorovic, izbrisani, demonstracije izbrisanih na IFP
Odbor namestnikov ministrov Sveta Evrope pozdravlja sprejem zakona o odškodninah za izbrisane. Evropsko sodišče tako umika okrepljeni nadzor.

Odbor, ki spremlja uresničevanje sodb Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu, je sicer najprej pozdravil dejstvo, da se je zasedanja udeležil sam slovenski notranji minister Gregor Virant, kar da dokazuje zavezanost in odločenost pristojnih organov za izvršitev sodbe omenjenega sodišča glede izbrisanih.

V stališčih, ki so jih objavili, pa pozdravlja tudi dejstvo, da je DZ sledil priporočilom odbora in glede na prvotni predlog zakona o odškodninah za izbrisanih razširil krog upravičencev do odškodnin. Prav tako z zadovoljstvom ugotavlja, da so v parlamentarnem postopku posebno pozornost namenili višini odškodnine, ki jo bodo lahko izbrisani zahtevali v hitrem upravnem postopku, in vsoto dvignili s prvotnih 40 na 50 evrov za mesec izbrisa. Tudi znesek, ki ga bodo lahko izterjali v sodnem postopku, se je dvignil z 2,5 na 3-kratnik omenjene vsote.

Uresničevanje sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice bodo tako preverjali "zgolj" v standardnem nadzornem postopku. Sekretariatu so tako člani odbora naročili tudi, naj pripravi celovito oceno sprejetih ukrepov.

"Odškodninska shema bo najbrž zadoščala"

Odbor namestnikov ministrov Sveta Evrope se je na zakon o odškodninah za izbrisane odzval zelo pozitivno, je po zasedanju omenjenega odbora za STA dejal Virant. Kot je povedal, je bil zakon deležen pohval, kritik in pripomb nanj pa ni več.

Minister je dobil vtis, da bo zakon zadostoval za dokončno ureditev vprašanja odškodnin za izbrisane. Se pa zaveda, da bo zadnjo besedo glede zakona imelo evropsko sodišče. "Njegove sodbe ni mogoče vnaprej predvideti, po mojem pa obstaja zelo velika verjetnost, da bo odškodninska shema, ki jo predvideva zakon, zadoščala," je dejal.

Kakšne bodo nadaljnje odločitve evropskega sodišča glede izbrisanih sicer še ni znano, Virant pa pričakuje, da bo omenjeno sodišče v relativno kratkem času odločilo o tožbi za materialno škodo, ki so jo na sodišče vložili Mustafa Kurić in še pet drugih izbrisanih.

Komentarjev 1
  • privat 09:12 08.december 2013.

    nemorem verjeti kaj se toliko zavlačuje z dobljeno tožbo?? Kar povdarja ne zakonitost vladajočih