Slovenija
33 ogledov

Nadzorni sveti pod vplivom politike

Uroš Čufer Anže Petkovšek
Zakonodaja s področja korporativnega upravljanja v Sloveniji stoji, v praksi pa je ta sistem videti kot brezzobi papirnati tiger. "Na papirju je videti hud, v praksi pa ne funkcionira," je dejal minister za finance Uroš Čufer.

Minister Uroš Čufer je na posvetu Združenja nadzornikov Slovenije o prihodnosti upravljanja družb v državni lasti dejal, da je vprašanje korporativnega upravljanja v Sloveniji ena najtežjih tem na mizi.

Vse ostale teme se rešujejo tako, da daš nekam malo več ali malo manj denarja, na področju upravljanja podjetij pa je treba spremeniti obnašanje ljudi, ki jih včasih niti ne srečaš, je dejal, a podrobnih rešitev glede izboljšav korporativnega upravljanja še ni mogel predstaviti, ker ima zaenkrat vprašanj kot odgovorov. Je pa dejal, da namerava vlada novelo zakona o Slovenskem državnem holdingu prenoviti do konca junija, klasifikacijo pa bodo pogledali do konca septembra.

Nadzorni sveti niso profesionalni

Po mnenju ministra obstaja močna povezava med volilnim sistemom in korporativnim upravljanjem, saj nadzorni sveti pogosto odsevajo koalicijsko strukturo in ne odražajo profesionalnosti. Ta povezava je po njegovem eden od pomembnih elementov, ki bi lahko pripeljali do boljšega korporativnega upravljanja. Zakonodaja s področja korporativnega upravljanja v Sloveniji po mnenju Čuferja sicer stoji, o tem je tudi veliko napisanega. V okviru primerjave o tem, kaj so druge države pri tem že naredile, so namreč ugotovili, da je 90 odstotkov vsega pri nas zakonsko že predpisanega.

Celoten sistem korporativnega upravljanja je zato, tako minister, videti kot brezzobi papirnati tiger. "Na papirju je videti hud, v praksi pa ne funkcionira," je dejal.

Zakone se da napisati, kako jih spraviti v življenje, pa je po ministrovem mnenju popolnoma druga zgodba. Uspešnost korporativnega upravljanja je tudi težko meriti, saj je pri tem prisotne veliko subjektivne presoje, je dejal. "Tukaj smo na zelo spolzkem terenu," je dodal.

Komentarjev 5
  • privat 13:15 31.maj 2013.

    niso to samo težave..danes je to življenska nevarnost!

  • Šemefuky 17:02 24.maj 2013.

    Vse je pod nadzorm nje, dok ima Zoki boya ne brini Čefur nje, bo Plagi Bratuška dobila po pi.., če boš take klobasal nje. Dokler ni demokratičnega socializma bo Zokiboy za korporativno upravljnje in njegov nadzor poskrbu nje. Nek se goni v 3PM, nje.

  • macko 14:54 24.maj 2013.

    za nadzornike ni dovolj, če hodijo na kosilo z člani uprav,in tudi ne, da nadzornice "nadzorujejo" direktorje med rjuhami...