Slovenija
74 ogledov

Nadzorniki Hita razrešili Podobnika

Hit Madiaspeed
Nadzorni svet družbe Hit je razrešil dosedanjega predsednika uprave Draga Podobnika, in sicer zaradi hujših kršitev obveznosti in nesposobnosti vodenja.

Za novega predsednika uprave so imenovali Dimitrija Picigo, ki bo z delom začel danes, opravljal naj bi ga šest mesecev. Nadzorniki so razrešili še člana uprave Uroša Kravosa in Stojana Pliberška.

Razrešitev je predlagal prejšnji teden na vladi imenovani nov član nadzornega sveta Boris Tomašič. Razrešitev Podobnika je Tomašič predlagal ne glede na to, da je šele prvič sodeloval pri delu nadzornega sveta, svoj predlog pa utemeljeval s tem, da je igralniška družba v slabi kondiciji, da ji grozi insolventnost in da je zato potrebno takojšnje ukrepanje.

Nadzorni svet je sicer sestavljen iz šestih članov, a so o razrešitvi odločali le trije. Kapitalska družba namreč po odstopu Gorazda Podbevška še ni imenovala nadomestnega člana, ob razpravi o razrešitvi vodstva družbe pa sta sejo protestno zapustila predsednik Andrej Cetinski, ki je sicer predstavnik lastnikov, in predstavnik lokalnih skupnosti Marino Furlan. O razrešitvi vodstva so tako kot omenjeno sklepali le trije člani nadzornega sveta, poleg Tomašiča še predstavnika delavcev Karlo Korče in Sergej Čujec.

"Razlog nesposobnosti vodenja je utemeljen z velikim odmikom realiziranih poslovnih rezultatov v januarju in februarju od planiranih v letu 2013. Samo v letošnjem letu je bil 20 odstotkov pod planom, kljub velikemu znižanju planov z rebalansom je bila konec leta 2012 izguba res velika. Poleg tega je slabo vodil odvisne družbe, saj so vse v velikih težavah, neusklajeno je bilo delovanje med člani uprave in slabo sodelovanje z delavci," je razloge za razrešitev iz krivdnih razlogov naštel Tomašič.

Podobnik je njegove trditve zavrnil s podatki o lanskem poslovanju. Poslovni rezultati za leti 2011 in 2012 so dobri in kažejo na uspešnost koncipiranja in izvajanja sanacijskega programa, je povedal Podobnik. Po njegovem mnenju je dokaz in potrditev dobrega dela s strani nadzornega sveta tudi novembra lani potrjena strategija skupine Hit za obdobje do leta 2020, decembra pa tudi plan za leto 2013.

Novoimenovani predsednik uprave Dimitrij Piciga, ki se je že predstavil članom nadzornega sveta, ni govoril o sanacijskem programu. Povedal je, da so ga nadzorniki imenovali za vodenje družbe le za šest mesecev, v tem času pa mora pripraviti razpis za izbiro novega vodstva. Ob tem ni zanikal, da si v Hitu želi ostati dlje od šestih mesecev.

Nadzorniki so na seji sicer največ pozornosti namenili reševanju težkega položaja Hit Alpinee, potrdili še leto dni veljavnosti sedanjemu plačnemu sistemu ter se seznanili s poslovnimi rezultati za leto 2012.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.