Slovenija
8 ogledov

Nadzorniki izenačeni s piloti?

Žurnal24 main
Odbor DZ za promet je nadaljeval obravnavo predloga novele zakona o letalstvu, ki odpravlja nepravilnosti, na katere opozarja Evropska komisija. Skrajni rok oktober, sicer prizemljitev.

"Člani odbora so k predlogu novele zakona sprejeli več amandmajev, DZ pa jo bo obravnaval že na današnji seji," je pojasnil predsednik odbora Janko Veber (SD).

Agencija potrebna ali ne?
Amandmaji so sledili ugotovitvam zakonodajno-pravne službe, člani odbora pa so največjo pozornost v razpravi namenili predvsem vprašanju, ali je novoustanovljena javna agencija, ki so bo ukvarjala z letalsko varnostjo, potrebna ali ne.

Iz vsebine zakona je razvidno, da je inšpekcijski nadzor Evropske komisije ugotovil zelo slabo kadrovsko zasedenost dosedanjega organa, ki je nadziral varnost civilnega letalstva, vzrok za to pa so bila zelo velika plačna nesorazmerja med tistimi, ki so upravljali nadzor, in med tistimi, ki so bili nadzorovani.

Skrajni ukrep je prizemljitev letal
EK je določila mesec oktober 2010 za čas, ko mora Slovenija vzpostaviti predpisan varnostni nadzor, v nasprotnem primeru bi ravnala skladno s svojimi pristojnostmi, pri čemer bi bil najhujši odziv prenehanje vzajemnega priznavanja plovnostnih certifikatov, ki jih izdaja ministrstvo za promet, kar bi imelo za posledico, da bi bila vsa slovenska letala, ki izvajajo komercialne operacije, prizemljena, ali pa bi se morala prepisati v tuje registre.

Nadzorniki izenačeni s piloti
V polemiki o nujnosti agencije "je bilo zelo jasno povedano, da je agencija potrebna prav iz razloga, da se lahko zagotovi ustrezna kadrovska zastopanost nadzornega organa, kajti tukaj je potem mogoče tudi prilagoditi plačni sistem, ki je primerljiv s tistimi, ki jih nadzorni organ nadzira", je pojasnil Veber. "Konkretno, gre za možnost, da ima nadzornik primerljiv dohodek kot recimo pilot," je še dodal.

Vlada je junija sprejela predlog novele zakona o letalstvu, ki odpravlja nekatere nepravilnosti, na katere že nekaj časa opozarja Evropska komisija. Odprava nepravilnosti pomeni zlasti pridobitev ustreznega števila usposobljenih nadzornikov v organu novoustanovljene javne agencije, ki se bo ukvarjala z letalsko varnostjo, odločala o upravnih zadevah, izvajala stalen nadzor nad izvajanjem predpisov in prekrškovne postopke na področju letalske varnosti in varovanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.