Slovenija
17 ogledov

Nadzorniki NLB za dokapitalizacijo

Žurnal24 main
Nadzorni svet Nove Ljubljanske banke (NLB) se strinja s predlogom uprave za dokapitalizacijo NLB z izdajo novih prednostnih delnic.

Skupna emisijska vrednost izdaje bo znašala največ 250 milijonov evrov, prvi krog vpisa novih delnic pa se bo predvidoma začel 28. decembra in bo trajal do 11. januarja prihodnje leto.

Glavni razlogi za dokapitalizacijo so predvsem v zagotavljanju kapitalske ustreznosti v primeru kreditne rasti in ustreznega kapitala za absorbcijo morebitnih kreditnih izgub v primeru dolgotrajnejšega nadaljevanja gospodarske krize, so po današnji seji nadzornikov sporočili iz NLB.

Vse podrobnosti emisije, vključno s postopkom vpisovanja in vplačevanja novih delnic, bodo razvidne v prospektu, ki bo izdan po pridobitvi soglasja Agencije za trg vrednostnih papirjev.

Predvidoma bodo lahko obstoječi delničarji v prvem krogu prodaje izkoristili prednostno pravico in vpisali ter vplačali vse nove delnice, tudi v obsegu, ki presega njihov siceršnji delež v kapitalu.

Predvidoma se bo prvi krog vpisa začel 28. decembra letos in bo trajal do 11. januarja prihodnje leto. Če v prvem krogu ne bodo prodane vse delnice, bodo v drugem krogu ponujene javnosti, in sicer brez omejitev pri vpisu delnic za posameznika, vendar največ do višine razpoložljivih delnic v drugem krogu. Ponovno bodo lahko delnice vpisali tudi vsi obstoječi delničarji.

Nadzorni svet je danes nadaljeval tudi obravnavo načrta banke in skupine za obdobje od 2010 do 2012 in razpravljal o projekciji kapitalske ustreznosti za obdobje od 2009 do 2015. Na osnovi pričakovanih gospodarskih gibanj na območjih, kjer posluje skupina NLB, načrt za prihodnje leto še ne predvideva bistvenih pozitivnih premikov, kar se bo odrazilo tudi v poslovanju banke.

Predvidena rast kreditnega portfelja banke bo največ petodstotna in bo odvisna od rasti povpraševanja oziroma hitrosti gospodarskega okrevanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.