Slovenija
111 ogledov

Nadzorniki poostreno nad gobarje

goba Gregor Mitar
Sezona gob. Kazni za preveliko količino nabranih gob ali za neočiščene gobe znašajo 208 evrov.

"“Naravovarstveni nadzorniki bodo v obdobju rasti gob poostrili nadzor v med gobarji najbolj priljubljenih gozdovih. Glede na dobro prakso v preteklosti bodo nadzori nenapovedani, opravljali pa jih bomo skupaj z gozdarskimi inšpektorji, ki so tudi pristojni za izrekanje glob," je ob začetku gobarske sezone pojasnila Tina Markun, tiskovna predstavnica Triglavskega narodnega parka (TNP). Kot je dodala, prevladuje rekreativno gobarjenje; gobe ob pravilnem nabiranju in upoštevanju predpisov niso neposredno ogrožene, problematični pa so posredni vplivi: "Gobarska sezona namreč s seboj prinese povečan promet, poškodovanja zapornic, smeti v gozdovih in motenje divjih živali, še posebno septembra, ko sovpada z jelenjim rukom (parjenjem)."

Visoke kazni

Največ kršitev je sicer na Pokljuki, Mežakli ter v Bohinju in Radovni, najpogostejše pa so prevelika količina nabranih gob (dovoljena sta dva kilograma), nabiranje teh v neprimerno embalažo, neočiščene gobe in poškodovanja rastišč z brskanjem. Globa za kršitev uredbe o varstvu gliv je 208 evrov, za kršitve zakona o TNP, ki v osrednjem območju prepoveduje nabiranje gob, pa globe znašajo kar od tisoč do štiri tisoč evrov. Lani nadzorniki niso izrekli glob, temveč kar 73 opozoril.

Komentarjev 7
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 08:48 18.julij 2011.

    Ne leti to na vse Ljubljančane,ampak je jih pa kar nekaj takih,oot sem jih opisal zgoraj.Pa tut na lastne oči sem to videl in doživel.Sam naberem gob,tolko,da jim mam za parkrat,bolj mi jih je všeč slikat .

  • allstarr111 22:30 17.julij 2011.

    Ropanje gozdov my ass, jest ne ropam gozdov, prazaprav že vsaj 10 let nisem šel gobarit. Sem pa kriv genocida na gobami in veš zakaj ? Ker jih kupujem na tržnici al pa od kakega ki hodi gobarit, zato ker ...prikaži več je zgubil šiht in mu je to možnost da malo izboljša družinski proračun.ssSem pa ene 10 let nazaj videl na Pokljuki ob cesti sparkiranih čuda avtodomov italjanskih tablic, in kaj misliš da so počeli ? Plenili so kile in kile gob ter jih v avtodomu vlagali. Drugo, če se pelješ čez gorjance imaš na vsake kvatre kakega ki prodaja gobe ob cesti, enaki Imaš v Ambrusu ene par folka ki se bavi samo s tem, pa še nekaj takih punktov je na dolenjskem.Še to to povem, Ljubljančani so bolj mestni in ovce za gobarijo, ko oni pridejo v hosto poberejo lahko samo tisto kar so jim domačini ki so bli tam že ob 05:00, tko da večino poberejo lokalci, gobe pa v mestu ne rastejo :)

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 18:58 17.julij 2011.

    Sigurno ste vsi komentatorji pred mano eni "čudaki" iz Ljubljane,saj samo ti znajo gozd izropat in zraven še uničit,da 50 let nič več ne zraste.Moto Ljubljančanov je:"Vse je treba odtrgat,tut,če ne poznaš al je neužitno,kar pa ne moreš nabrat je ...prikaži več pa treba zbrcat al pa polomit,da o smeteh,ki jih puščajo po gozdovih ne govorim"!Prav je,da inšpektorji omejijo ropanje naših gozdov.