Slovenija
23 ogledov

Nadzorniki so že v službi, zapirali bodo tudi ceste, če bo treba

Vinjeta Žurnal24 main
Opolnoči so začele veljati vinjete za leto 2015, ki so rdeče barve in veljajo do 31. januarja prihodnje leto.

Služba za cestninski nadzor so se že odpravile na ceste, saj napovedujejo poostreni nadzor v okolici vseh večjih mest. Po potrebi bodo zapirali daljše odseke cestninskih cest in vse priključke. Nadzor bodo izvajali v okolici vseh večjih slovenskih mest.

Cene vinjet za osebna vozila in motorje se ne spreminjajo, lastniki kombijev pa za tedenske in mesečne letos odštejejo manj kot lani.

Za kombije malo ceneje

Letna vinjeta za osebna vozila  stane 110 evrov, mesečna 30 evrov in tedenska 15 evrov. Uporabniki motorjev morajo za letno vinjeto odšteti 55 evrov, za polletno 30 evrov in za tedensko 7,50 evra.

Lastniki kombijev morajo za vinjete odšteti več, a so cene tedenskih in mesečnih vinjet za leto 2015 nižje kot leto pred tem. Tedenska vinjeta za kombije po novem stane 30 evrov, mesečna 60 evrov, cena letne vinjete pa ostaja enaka kot doslej, torej 220 evrov.

Pazite, kako bo nameščena!

Vinjeta mora biti na vozilu pravilno nameščena. Po odstranitvi zaščitne folije jo morajo vozniki nepoškodovano namestiti na notranjo stran vetrobranskega stekla, in sicer tako, da je jasno vidna od zunaj. Nalepke ne smejo namestiti na mesto, kjer je vetrobransko steklo zatemnjeno, ali na stransko okno vozila.

V Darsu voznikom sporočajo, naj ob nakupu shranijo spodnji del vinjete, torej kupon oziroma odrezek ter račun. Voznikom za neuporabo vinjete grozi za od 300 do 800 evrov kazni. Poleg globe pa nadzorniki od voznika zahtevajo, da kupi vinjeto za nadaljevanje vožnje.

Komentarjev 1
  • Lavdan 21:40 01.februar 2015.

    Med barvami bi morala biti večja razlika, da si kontrolorji ne bi skoraj izpahnili oči.