Slovenija
32 ogledov

Nadzorniki (so)krivi za godljo

Andrej Lovšin Suzana Kos
Doslej obsojen le en nadzorni svet, po napovedih bodo kmalu sledili drugi. Evidence, koliko nadzornikov preiskujejo, ni, saj je ne vodijo po funkciji preiskovanca.

"Nadzorni svet ni ustavil projekta investicije v Čehov in nobena finančna sredstva niso šla brez soglasja nadzornikov," je na koprskem okrožnem sodišču poudaril Andrej Lovšin, nekdanji predsednik uprave Intereurope, ki ga je skupaj s članoma njegove uprave doletela odškodninska tožba zaradi naložbe v logistična terminala v Rusiji in Ukrajini v višini 37,5 milijona evrov.

Zakaj Intereuropa poleg Lovšinove uprave zdaj ne toži tudi nadzornikov, ki ga niso pravočasno ustavili; svoja pooblastila je namreč presegel leta 2007, razrešili pa so ga šele dve leti pozneje? "Nadzorniki so dolžni nadzirati delo uprave, njihova vloga pri tem konkretnem poslu pa ni bila takšna, da bi jih tožili," je odgovoril Miha Kozinc, odvetnik Intereurope.

Odškodninske v teku

"Nadzorniki zagotovo nosijo del krivde in so soodgovorni za to, kar se je v podjetjih zgodilo," se strinja Irena Prijović, generalna sekretarka Združenja nadzornikov Slovenije. Doslej so bili sicer nadzorniki za slabo delo obsojeni le v enem primeru, in sicer ko je ljubljansko okrožno sodišče v primeru nadzornega sveta družbe Gradis IPGI leta 2010 ugotovilo, da nihče od nadzornikov ni ravnal skladno z zahtevano profesionalno skrbnostjo. "Precej odškodninskih tožb je še v teku, vendar sodnega epiloga še ni bilo. Gre pa za zdaj že nekdanje nadzornike in uprave teh družb (Luke Koper, Intereurope, Elma, NKBM ...)," je dodala Prijovićeva in poudarila, da del krivde nosijo tudi revizijske družbe, ki so revidirale letna poročila podjetij.

Evidenc policija ne vodi

Tožilec Jože Kozina, ki je do obsodbe na zaporno kazen pripeljal nekdanjega prvega moža Merkurja Bineta Kordeža pa tudi Igorja Bavčarja in Boška Šrota, je prepričan, da se ne bi zgodilo to, kar se je, če bi nadzorniki opravljali svojo funkcijo, kot je treba. "Še velikokrat se bomo srečali, kajti to je tipičen primer tega, da nadzorni svet ni opravil svojega dela. Sramota je, kar so delali v Pivovarni Laško. Prepričan sem, da postopki še bodo," je dejal ob julijski razglasitvi sodbe; od specializiranega državnega tožilstva pa odgovora, ali so kriminalisti že dobili navodila ali zahteve za presojo ravnanja nadzornikov, nismo dobili.

Policija ne vodi evidenc po tem ključu, zato ni mogoče dobiti podatkov o tem, koliko nadzornikov je bilo ovadenih oziroma v preiskavi doslej. Po neuradnih informacijah pa je bil eden od redkih primerov, ko so se kriminalisti lotili preverjanja ravnanja nadzornikov, primer Darsa oziroma gradnja predora Šentvid.

Klobas na razsodišče

Združenje nadzornikov Slovenije je včeraj svojemu častnemu razsodišču dalo pobudo za presojo začetka postopka kršitve etičnega kodeksa zoper svojega člana ob ravnanju pri imenovanju predsednika uprave Luke Koper. Ker so zavezani varovanju osebnih podatkov, imena ne razkrivajo, a je mogoče sklepati, da je pobuda povezana z aktualnim dogajanjem v Luki Koper, ko je Dino Klobas, predsednik nadzornega sveta, glasoval v nasprotju z voljo lastnikov, to je Slovenske odškodninske družbe.

Komentarjev 2
  • mph 01:59 29.avgust 2013.

    Tega pa res ne razmem. Klobasu očitajo, ker se ni hotel odločiti POLITIČNO?? Pa jaz sem razumel, da ravno za NEPOLITIČNO odločanje navijata previrant in kahel ... kaj ju zdaj moti, mi ni jasno.

  • sprehajalec 22:26 28.avgust 2013.

    Zakaj nadzorniki niso opravili svojega dela?Ker je tako kot za šankom, vrtcu, razredu, firmi. Prej ali slej se oblikuje vodja tropa. In ta vodja tropa pohopsa okolico v svoj trop. Ponavadi je na čelu firme, ima svoj motiv. ...prikaži več Nadzornik, kadrovan preko zvez, vzame to kot hobi in z motivom dodatnega zaslužka, ki pa je malenkosten (sejnine) ter brez nekih moralno etičnih vrednot, tako kot povprečen osebek te državne tvorbe (saj se itak vsi znajdejo oziroma kradejo). In hitro rata plen alfa samca v obliki vodje tropa.ssPrepusti se mu nadzornik, tako kot devica na poročno noč. Z mislijo, če že mora tako biti, saj vsi to delajo. Če se mu ne prepusti, pa itak zazvoni potem telefon iz Ljubljane. zato je sistem nadzornikov obsojen na propad in ne deluje. Pošenkati, kar je še ostalo, pa bo morda nekoč bolje.